Industrija usporila u travnju

Međugodišnji rast industrije nastavljen u travnju, analitičari oprezni oko daljnjeg trenda

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

31.5.2019. u 16:11

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

31.5.2019. u 16:11

A man works inside a factory in Tokyo August 12, 2013. Capital expenditure unexpectedly fell for a sixth straight quarter, a sign that companies are yet to boost spending despite the feel-good mood generated by Prime Minister Shinzo Abe's reflationary policies over the first half of 2013. REUTERS/Yuya Shino (JAPAN - Tags: BUSINESS POLITICS EMPLOYMENT) - GM1E98C17FS01
REUTERS

Ilustracija, drvna industrija

Nakon stalnog rasta u prva tri mjeseca ove godine, domaća industrijska proizvodnja u travnju bilježi pad od 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku.

Prema raščlambi DZS-a, padu industrijske proizvodnje u travnju najviše je doprinijelo smanjenje proizvodnje roba za široku potrošnju od 4,3 posto te proizvoda za daljnju preradu i prodaju od 2,3 posto u odnosu na ožujak.

Nasuprot travanjskom međumjesečnom padu, industrijska proizvodnja iz travnja ove uspoređena s istim mjesecom prošle godine bilježi rast od tri posto. Takav rezultat posljedica je rasta proizvodnje svih bitnih grana industrije, a najveći međugodišnji rast bilježi proizvodnja roba za široku potrošnju od 6,9 posto.

Unutar industrije roba za široku potrošnju značajan međugodišnji rast u travnju, od 7,4 posto, dostigla je prehrambena industrija. U okrilju prerađivačke industrije koja čini 80 posto domaće industrije, više industrija ostvarilo je u četvrtom mjesecu ove godine dvoznamenkaste međugodišnje stope rasta, poput proizvodnje kože (17 posto) i električne opreme, koja je rasla 14,8 posto.

Travanjska međugodišnja stopa rasta industrije jednaka je onoj iz ožujka ove godine. Uz to, usporedba kretanja u industrijskoj proizvodnji u prvom kvartalu ove s kretanjima u istome razdoblju prošle godine, ukazuje na rast od 2,7 posto.

- Iako nakon rasta u prvom tromjesečju od 2,7 posto podaci o nastavku povoljnih kretanja u travnju ohrabruju, prilikom procjena budućih kretanja treba ostati na oprezu te svakako valja uzeti u obzir i usporavanje gospodarstava najvažnijih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera – komentiraju analitičari Raiffeisenbanke, procjenjujući kako do kraja godina domaća industrija neće doživjeti procvat, nego, zaključuju, daljnji polagani oporavak.

U Raiffeisenbanci kao izvore očekivanog gospodarskog rasta u zemlji do kraja godine vide trgovinu, prijevoz, usluge, telekomunikacije i graditeljstvo koji će, ocjenjuju, značajnije doprinijeti rastu od industrijske proizvodnje.