Još jedan dokaz usporavanja

Kvartalni gospodarski rast u Hrvatskoj u zadnjem tromjesečju 2018. među najmanjima u EU

 AFP/Eurostat

Gospodarski rast u Hrvatskoj u posljednjem je tromjesečju prošle godine bio među najmanjima u EU, pokazuju najnoviji podaci euro-statističara.

Prema tim podacima, hrvatski je bruto domaći proizvod (BDP) u posljednjem tromjesečju porastao samo 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. To je još jedan pokazatelj usporavanja hrvatskoga gospodarstva.

Manju stopu kvartalnog gospodarskog rasta od nas u EU su imale samo Njemačka, Italija i Grčka. Štoviše, Italija i Grčka u posljednjem su tromjesečju 2018. godine zabilježile pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u odnosu na treće tromjesečje, i to od po 0,1 posto, dok je njemačko gospodarstvo stagniralo, odnosno nije ostvarilo rast u usporedbi s trećim tromjesečjem. Rast hrvatskoga BDP-a u posljednjem tromjesečju 2018. godine bio je manji od rasta gospodarstva na razini EU, koji je iznosio 0,3 posto, te eurozone, u kojoj je u odnosu na treće tromjesečje porastao samo 0,2 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Članica Unije s najvećim rastom BDP-a u posljednjem tromjesečju prošle godine bila je Estonija, u kojoj je gospodarska aktivnost bila 2,2 posto veća nego u trećem tromjesečju. Razmjerno velike kvartalne stope rasta imale su i Litva, Švedska i Latvija.

Kada je riječ o gospodarskom rastu na godišnjoj razini, odnosno u usporedbi s istim kvartalom godinu ranije, on je u EU u posljednjem lanjskom tromjesečju iznosio 1,4 posto, a u zoni eura 1,1 posto. Riječ je o sporijem rastu nego u slučaju Hrvatske, u kojoj je BDP na godišnjoj razini u posljednjem tromjesečju prošle godine porastao, kako pokazuju podaci Eurostata, 2,4 posto.

Inače, najveću stopu rasta gospodarstva na godišnjoj razini u EU u posljednjem je lanjskom tromjesečju imala Latvija, 5,6 posto, a najmanju Italija, u kojoj nije bilo ni rasta gospodarstva, odnosno zabilježena je stagnacija u odnosu na posljednje tromjesečje 2017. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:48