Business Outlook 2020.

Kontinuirana ulaganja su ključ dugoročnog uspjeha

Poslovanje kompanije u 2019. obilježila su nova istraživanja nafte i plina, remont rafinerijskih postrojenja te širenje maloprodaje
Ilustracija
 Goran Sebelić / CROPIX

Dosadašnji dio poslovne godine u našoj najvećoj kompaniji INA-i prolazi u znaku investicija. One su raspoređene po svim temeljnim djelatnostima kompanije, počevši od istraživanja i proizvodnje nafte i plina preko rafinerijskog poslovanja do maloprodaje.

Investicijsku aktivnost INA-e u djelatnosti istraživanja i proizvodnje nafte i plina u prvih devet mjeseci ove godine obilježilo je istraživanje mogućih nalazišta nafte i plina na istražnom prostoru Drava-02. INA je, sredinom srpnja, objavila komercijalno otkriće ležišta plina na bušotini Severovci-1. Ispitivanjem u dva plinom zasićena intervala na spomenutom lokalitetu izmjerena je količina plina od ukupno 53 tisuće prostornih metara na dan. Bušenje i izrada kanala bušotine Severovci-1., ističu u INA-i, trajali su četiri mjeseca pri čemu je postignuta konačna dubina bušotine od 3410 metara. Sve istražne aktivnosti na toj bušotini INA je provela u okviru odobrenih radnih programa te ugovorenih radnih obveza, a otkriće je rezultat iskustva i znanja stručnjaka kompanije.

- INA planira nastaviti aktivnosti kako bi novootkrivene rezerve plina u narednim godinama privela proizvodnji, a ostvarenje plana ovisit će o trajnosti postupaka izdavanja svih potrebnih dozvola. Kompanija će istovremeno nastaviti i s istražnim radovima na istražnom području Drava-02, u koje je do sada uloženo oko 100 milijuna kuna - ističu u našoj najvećoj kompaniji.

Nastavno na te aktivnosti, INA je ishodila državne koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na dva istražna prostora: Drava-03 i Sjeverozapadna Hrvatska-01.

Istražno polje Drava-03 prostire se na površini od 2545 kvadratnih kilometara u Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Istražno polje Sjeverozapadna Hrvatska-01 nalazi se u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji i ukupne je veličine 1361 kvadratni kilometar. U spomenutim dijelovima Hrvatske, ali na drugim istražnim poljima, INA već ima razvijeno istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, što je jedan od zaloga optimizma da bi se i na novim istraživačkim poljima mogle isplatiti investicije.

Kad su u pitanju investicije INA-e u rafinerijsko poslovanje, one su se u prvih šest mjeseci ove godine odnosile na remont Rafinerije u Rijeci, najveći u povijesti kompanije. Dugoročni je plan INA-e nastaviti s ulaganjima. U izgradnji je novo i moderno postrojenje - Propan Propilen Splitter s potrebnim skladišnim prostorom. Provedenim aktivnostima podignuta je ukupna tehnološka kompleksnost rafinerije te će se proširiti lepeza proizvoda na proizvodnju sirovina za petrokemijsku industriju.

Dodaju kako je konačna odluka o investiciji u projekt DCU u Rijeci vrijedan četiri milijarde kuna planirana do kraja ove godine.

Donošenjem odluke Uprave kompanije u ožujku o pokretanju proizvodnje bitumena u Sisku, na lokaciji sadašnje rafinerije, INA je započela s investicijom koja bi trebala uroditi početkom proizvodnje u ožujku 2021. Industrijska lokacija u Sisku ostaje vrijedan dio INA-ina poslovanja te se tamo nastavljaju poslovne aktivnosti: osim proizvodnje bitumena, ostali projekti planirani u skladu sa strateškim smjernicama uključuju i logističko središte, proizvodnju maziva i potencijalno rafineriju biokomponenti. U pravcu razvoja proizvodnje biogoriva INA je početkom godine javnosti predstavila prvu žetvu nasada energetske biljke miskantus na demonstracijskoj farmi u Rugvici pokraj Zagreba. Prikupljena je masa od 30 tona, a prvi rezultati ispitivanja njezine kakvoće pokazali su kako je iskoristiva za proizvodnju bioetanola koji se miješa u fosilna goriva, što kompaniji otvara niz razvojnih mogućnosti.

Maloprodajnom mrežom INA-e svakoga dana koristi se više od 200 tisuća kupaca u zemlji i inozemstvu, a od ove godine na raspolaganju im je 11 maloprodajnih mjesta više nego lani. Time je maloprodajni lanac INA-e dosegnuo 510 maloprodajnih mjesta. Kompanija je nove lokacije, osim u Hrvatskoj, pridodala postojećoj mreži u Crnoj Gori i BiH. Mogućnosti daljnjeg širenja maloprodajne mreže INA vidi i u ostalim dijelovima regije, poput Albanije i Sjeverne Makedonije.

Kontinuirana ulaganja naše najveće kompanije u projekte podizanja energetske učinkovitosti, elektromobilnosti i smanjenja emisije stakleničkih plinova nastavljena su u srpnju ove godine u suradnji s HEP-om otvaranjem prvih 16 punionica za električna vozila na odmorištima na autocestama u blizini maloprodajnih mjesta INA-e, a plan je do kraja godine imati ukupno 40 punionica.

Nastojeći sagledati nove poslovne perspektive i sa stajališta novih tehnologija i sa stajališta drukčijih modela poslovanja, INA je sredinom tekuće godine pokrenula svoj prvi startup-program pod nazivom ANI.

Kad su u pitanju poslovne aktivnosti unutar kompanije na području brige o zaposlenicima, INA je, u sklopu programa pripravništva Growww, ove godine primila na posao jubilarnu, desetu generaciju pripravnika. U ovom dijelu poslovanja kompanija u prvih deset mjeseci ove godine bilježi nekoliko priznanja, među ostalim za poslodavca godine u zapošljavanju osoba s invaliditetom i za jednog od pet poslodavaca partnera za 2019.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:06