Širenje posla

Končar - KET u Makedoniji ugovorio poslove vrijedne ukupno 5,4 milijuna eura

AUTOR:

OBJAVLJENO:

6.11.2018. u 13:11

AUTOR:

OBJAVLJENO:

6.11.2018. u 13:11

Davor Pongračić / Hanza Media

Ilustracija, radnici Končara

Končar - Inženjering za energetiku i transport (KET), tvrtka iz sastava grupe Končar, potpisala je u utorak u Skopju s tvrtkom AD Mepso dva ugovora, ukupne vrijednosti 5,4 milijuna eura, izvijestili su iz Končara.

Kako se navodi u priopćenju, Končar-KET je danas u Vladi Republike Makedonije sklopilo dva ugovora za projekte u sklopku investicijskog ciklusa tvrtke AD Mepso, makedonskog operatera prijenosnog elektroenergetskog sustava.

Projekti su financirani putem kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a zbog važnosti ugovora za modernizaciju prijenosne elektroenergetske mreže Makedonije na prigodnoj svečanosti potpisivanja bili su i premijer Republike Makedonije Zoran Zaev, potpredsjednik Vlade Kočo Andjušev, ministar prometa i komunikacija Goran Sugareski te veleposlanica Republike Hrvatske u Makedoniji Danijela Barišić.

Prvi je ugovor za revitalizaciju transformatorske stanice TS 400 kV Skopje 4, a njegova je vrijednost 4,8 milijuna eura. Kako se navodi u priopćenju, postrojenje TS 400 kV (kilovolti) Skopje predstavlja važno čvorište u elektroenergetskoj mreži Makedonije, a projekt se odnosi na revitalizaciju primarne opreme na 400 kV i 110 kV poljima, ugradnju sekundarne opreme za zaštitu i upravljanje, SCADA sustava te obuhvaća radove projektiranja, elektromontaže, građevinske radove, ispitivanja i puštanja u pogon.

Drugi potpisani ugovor odnosi se na isporuku i ugradnju sustava relejne zaštite na postrojenjima hidroelektrana Tikveš, Vrutok, Špilje i Globočica, a vrijedan je 630 tisuća eura. Važnost tog projekta je u modernizaciji relejne zaštite na četiri makedonske hidroelektrane, a obuhvaća projektiranje, nabavu i ugradnju relejne zaštite na rasklopnim postrojenima te njihovu konfiguraciju, funkcionalno ispitivanje i puštanje u pogon.

- Ugovor za rehabilitaciju TS Skopje 4 te ugovor za isporuke i ugradnje sustava relejne zaštite na hidroelektranama predstavljaju povratak Končar - KET-a na tržište Makedonije kad je riječ o realizaciji složenih projekata - ističe u priopćenju predsjednik Uprave Končar KET-a Goran Leci, koji je i potpisao ugovore s predstavnicima makedonske tvrtke.

Dodaje kako je to nastavak suradnje s makedonskim operatorom prijenosnog sustava za kojeg su proteklih godina uspješno završili nekoliko projekata.

- Ugovori koje smo danas potpisali važni su i za Končar i za izvozne aktivnosti Republike Hrvatske. Ovi projekti rezultat su prvih sustavnih koraka jačanja ponovne prisutnosti grupe Končar u Makedoniji koji su započeti početkom 2018. i daju temelj za dobre rezultate u bližoj budućnosti  te ugovaranje novih projekata i u drugim poslovnim područjima - ističe zamjenik člana Uprave Končara Ivan Tomšić.