Nastavak suradnje

Končar KET u Makedoniji ugovorio posao vrijedan 14,3 milijuna eura

Izgradnja TS Ohrid je četvrti projekt koji je u posljednje dvije godine Končar - KET ugovorio s MEPSO-m
Pogon Grupe Končar
 Davor Pongračić / Hanza Media

Inženjering za energetiku i transport (Končar - KET) i Operater prijenosnog elektroenergetskog sustava Sjeverne Makedonije (MEPSO) potpisali su u petak u Skopju ugovor za projekt izgradnje nove transformatorske stanice 400/110 kV Ohrid, vrijedan 14,3 milijuna eura, objavili su iz Končara.

Ugovor su potpisali generalna direktorica MEPSO-a Eva Šukleva i predsjednik Uprave Končar - KET-a Goran Leci, a na potpisivanja su bili i predsjednik Vlade Republike Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski i predsjednik Uprave Končar Elektroindustrije Gordan Kolak.

Izgradnja transformatorske stanice (TS) 400/110 kilovolti (kV) Ohrid važan je projekt za MEPSO koji će omogućiti međunarodnu konekciju sa susjednom Albanijom na 400 kV naponskoj razini, čime će se dodatno osnažiti elektroenergetski sustav regije, navodi se u priopćenju. Projekt obuhvaća kompletnu izgradnju novog 400/110 kV postrojenja, izradu projektne dokumentacije, isporuku, montažu, ispitivanje i puštanje u pogon primarne i sekundarne opreme. U sklopu projekta oprema se i drugi kraj dalekovoda TS 400 kV Bitola.

Izgradnja TS Ohrid je četvrti projekt koji je u posljednje dvije godine Končar - KET ugovorio s MEPSO-m, a svi ti projekti su financirani putem kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

"Suradnja između MEPSO-a i Končara je uspješna, dugogodišnja i temelji se na obostranom povjerenju", istaknula je Šukleva, a Leci je podsjetio kako su za makedonskog operatora prijenosnog proteklih godina uspješno završili nekoliko projekata.

I Kolak je naglasio kako potpisani ugovor predstavlja dodatno jačanje prisutnosti Končara na tržištu Sjeverne Makedonije te nastavak vrlo uspješne dugogodišnje suradnje s MEPSO-m, partnerom s kojim su do sada uspješno realizirali nekoliko složenih projekata.

"Izgradnja ove trafostanice predstavlja jedan od najvećih projekata u području prijenosa električne energije i ponosni smo što je Končar svojim referencama i iskustvom postao važan partner u njegovoj izgradnji", rekao je Kolak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 02:41