Svjetski brend

Kompanija iz BiH proizvodi dijelove prvog SUV vozila britanskog automobilskog diva

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

13.9.2019. u 15:18

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

13.9.2019. u 15:18

GENEVA, SWITZERLAND - MARCH 6, 2019: Interior of an Aston Martin Lagonda vehicle at the 89th Geneva International Motor Show. Sergei Fadeichev/TASS, Image: 417628006, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TASS
Profimedia, TASS

Ilustracija: Predstavljanje Aston Martinovog modela Lagonda u Ženevi

Britanski automobilski div Aston Martin svoje će dijelove proizvoditi u našem susjedstvu u pogonima kompanije Prevent Components iz BiH. Preciznije, kako piše biznisinfo.ba, oprema omiljenog automobila Jamesa Bonda proizvodit će se u Srebrenici i Goraždu.

- Pored kožne laminacije okvira za volane, što je bio prvi projekt za ovog kupca, zadovoljstvo nam je najaviti i da smo upravo dobili potvrdu razvoja procesa i proizvoda na prvom SUV modelu Aston Martin DBX – kazao je Enes Hadžiahmić, direktor kompanije, i dodao je riječ o “procesu laminacije kože na plastičnim komponentama interijera vozila”.

Prevent Components godinu je dana u suradnji s inženjerima iz Astona Martina razvijao ovaj SUV, a koža za sjedala automobila proizvodit će se u Srebrenici. Uz to, bosanskohercegovačka kompanija sljedeće godine počinje i izrađivati plastične komponente za unutrašnjost britanskog vozila što će, kako su kazali, “svakako predstavljati značajan uspjeh ne samo za Prevent, nego i generalno za razvoj ove industrije u BiH”.

Prevent Components već je surađivao s gigantima automobilske industrije poput Volva, Land Rovera i Jaguara, čime se i pozicionirao na svjetskoj sceni kao pouzdan i kvalitetan dobavljač dijelova za unutrašnjost automobila.

Inače ima dva pogona, u Srebrenici i Goraždu, te zapošljava oko 200 ljudi, a svoje proizvode plasira na europsko, azijsko, afričko i američko tržište.