Razmjena optužbi

Komore arhitekata i inženjera napale Štromarovo ministarstvo da im uvodi velike namete

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

24.4.2019. u 12:47

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

24.4.2019. u 12:47

Zagreb, 271018.
U hotelu International odrzana je konferencija za novinare Hrvatske narodne stranke liberalnih demokrata, na temu Rad HNS-ovih ministarstava i plan rada u 2019.
Na fotografiji: Predrag Stromar.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / Hanza Media

Predrag Štromar

Na pomolu je val iseljavanja naših inženjera nezadovoljnih činjenicom da se ukida njihov status i stečena prava i uvodi nered u sektoru graditeljstva, upozorile su komore arhitekata, inženjera i graditelja u zajedničkom pismu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Povod za dramatičan apel komora je prijedlog novog Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornome uređenju kojim se, tvrde, umjesto najavljenih ušteda u njihovom radu novi nameti čak 55 puta veći od sadašnjih uvjeta poslovanja.

- Naši izračuni samo na bazi analize novih troškova osiguranja od profesionalne odgovornosti i pristupa normama pokazuju veće opterećenje za gospodarstvo s sadašnjih milijun i 842 tisuće kuna na 101 milijun i 750 tisuća kuna – navodi čelnici četiriju komora. Uz arhitekte i graditelje, protiv prijedloga spomenutoga zakona prosvjeduju i komore inženjera strojarstva i inženjera elektrotehnike.

Na meti komora je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja kao predlagač spornog propisa koje, ističu komore, nije uvažilo njihove primjedbe u postupku sačinjavanja prijedloga. Prozvano ministarstvo, koje je i objavilo pismo komora premijeru Plenkoviću, odbacuje navode spomenutih strukovnih organizacija.

- Potpuno je nejasno na čemu se temelji tvrdnja Komore da bi zakonska rješenja dovela do vala iseljavanja naših inženjera'. Znaju li se razlozi dosadašnjih odlazaka inženjera gradilišta ili voditelja radova iz Republike Hrvatske?Koji se dosadašnji status i stečena prava ukidaju? - reagiraju u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja.

Kad su u pitanju spomenuti troškovi osiguranja za inženjere, resorno ministarstvo dovodi u pitanje računicu prema kojoj bi taj rashod za inženjera porastao jer, ističu, visinu osiguranja određuje izvođač radova, a ne zakon.

Potvrđujući kako je donošenje novog propisa motivirano smanjenjem troškova za inženjere, Ministarstvo graditeljstva navodi kako su inženjeri, prema prijedlogu zakona, oslobođeni plaćanja godišnje članarine u Komori od prosječnih 1800 kuna po članu što bi se zamijenilo neobaveznim članstvom. Predložili su, tvrde, dodatna rasterećenja sudionika na pripadajućem tržištu u ukupnom iznosu od deset milijuna kuna.