Stimulacije za dobar rad

Kolike božićnice daju poslodavci u Hrvatskoj: Neki su dobili bonuse u iznosu cijele plaće

Božićnicu ovog prosinca očekuje čak 73 posto zaposlenih Hrvata, odnosno tri četvrtine
Božićnicu ove godine očekuje čak 73 posto zaposlenih Hrvata
 Tomislav Krišto / CROPIX

Sada već tradicionalno poslodavci u Hrvatskoj svojim zaposlenicima u prosincu povodom blagdana isplaćuju stimulanse u vidu bonusa, doprinosa za dobro poslovanje kompanije, dodataka na plaću, 13. plaće, darovnih paketa ili pak klasičnih božićnica.

Preciznije, božićnicu ovog prosinca očekuje čak 73 posto zaposlenih Hrvata, odnosno tri četvrtine, što je najveći broj od pretkrizne 2007. kada je ona isplaćena 77 posto zaposlenih u Lijepoj našoj.

Tako će, nakon prošlotjedne isplate božićnica u vrijednosti od 1.000 kuna, tvrtka Pevec zaposlenicima trgovačkih centara u Sisku, Varaždinu, Kutini, Osijeku i Karlovcu koji su ujedno i njihovi najuspješniji prodajni centari, sljedeći tjedan isplatiti dodatnu stimulaciju u visini jedne cijele plaće. Uz to, djelatnici centara u Slavonskom Brodu, Koprivnici, Virovitici, Bjelovaru i Sesvetama dobit će bonus u visini pola plaće kao dodatnu motivaciju za konstantno unapređenje poslovanja i prodajnih rezultata. Osim gore spomenute božićnice i stimulacija, tvrtka Pevec je ove godine svim svojim zaposlenicima isplatila i regres u iznosu od 1.000 kuna, dar za dijete u vrijednosti 600 kuna. Odluka je to prvog hrvatskog trgovačkog lanca kojom se želi zahvaliti svojem 1921 zaposleniku te ih, kako tvrde, motivirati za daljnji rad.

Uz Pevec, stimulanse u obliku 13. plaće u iznosu od 5.000 kuna neto svojim zaposlenicima s ugovorom na neodređeno vrijeme i onima s ugovorom na određeno koji su u 2019. godini odradili najmanje 10 mjeseci isplatila je i Valamar Riviera. Uz to, ovaj najveći hotelski lanac ove je godine isplatio i božićnicu u iznosu od 2.000 kuna neto svim zaposlenicima u radnom odnosu na neodređeno vrijeme, dok je svim radnicima na određeno vrijeme koji su odradili cijelu sezonu isplaćena nagrada za sezonski posao u iznosu od 700 do 1.500 kuna neto, ovisno o odrađenom broju sati u 2019. godini.

Istu praksu primijenila je i jedna od vodećih prehrambenih kompanija u Lijepoj našoj, Podravka, koja će svojim radnicima pored već isplaćenog dodatka na plaću za studeni u iznosu od 1.500 kuna isplatiti dodatnu nagradu u istom iznosu. Sveukupno radnicima Podravke ove je godine pored plaće na ime raznih dodataka u prosjeku isplaćeno 10.100 kuna.

Teleoperateri u Hrvatskoj svojim zaposlenicima već tradicionalno daju najveće “božićne poklone” te su dozvoljeni neoporeziv iznos nagrade odlučili maksimalno iskoristiti. A1 Hrvatska tako će svim svojim radnicima isplatiti prigodnu nagradu od 2500 kuna, a pripremili su i poklone za djecu djelatnika.

Hrvatski Telekom (HT) svojim zaposlenicima isplaćuje regres od 1250 kuna te božićnicu u istom iznosu, dok djeca djelatnika tog teleoperatera dobivaju dar vrijednosti 600 kuna. Usto, HT daje i 3000 kuna bruto za djecu iz obitelji s četvero i više djece, kao i djeci samohranih roditelja, a isti se iznos isplaćuje i zaposlenicima koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju.

Zahvalnost predanom radu svojim djelatnicima pokazao je i popularni njemački trgovački lanac Lidl koji je već podijelio božićnice i to od 2000 kuna. Poklone za djecu osigurao je i Konzum i to u iznosu od 600 kuna, a početkom prosinca svojim je zaposlenicima grupacija Fortenova, u sklopu koje Konzum posluje, isplatila božićnicu u iznosu od 1500 kuna.

S druge pak strane, trgovački lanac Kaufland već drugu godinu zaredom povećava božićnicu, i to s 1.500 na 1.800 kn, a svaki će zaposlenik Kauflanda dobiti i prigodni božićni poklon-paket. Osim toga, zaposlenicima Kauflanda u prosincu je isplaćena i neto nagrada kao zahvala za njihov doprinos pozitivnim rezultatima tvrtke.

Riječka farmaceutska tvrtka JGL za 984 svojih radnika ovog prosinca osigurala je jednokratnu nagradu za odlične poslovne rezultate od 5.000 kuna, božićnicu od 1.000 kuna, regres od 1.500 kuna, a tu je i maksimalni neoporezivi iznosom od 7500 kuna.

Franck je rezervirao sredstva za božićnice zaposlenicima u iznosu od 1000 kuna neto te dar po djetetu u iznosu od 200 kuna neto, a u ovoj godini, uz već isplaćenu uskrsnicu i nagradu za ostvarene rezultate kompanije, iskoristili su gotovo 90 posto od maksimalnog neoporezivog iznosa od 7,500 kn. Ove nagrade, napominju iz Francka, treba promatrati u kontekstu cjelokupnog kompenzacijskog paketa koji poslodavac osigurava, što u Francku svake godine podrazumijeva i osiguravanje dodatnih sredstava za nove pogodnosti za naše zaposlenike.

U Gradu Zagrebu odlučili su se za nešto drugačiju varijantu nagradi te zaposlenici Zagrebačkog holdinga, Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) i oni Vodoopskrbe i odvodnje za blagdane neće dobiti božićnicu, već 13. plaću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:16