Akvizicija

Kinezi od radnika preuzeli vlasnički udio u poznatoj domaćoj posrnuloj građevinskoj tvrtci

Stvaraju građevinsku bazu za nekoliko nekretninskih projekta koje su najavili, uključujući Kumrovec i Toplice
Brodogradnja, željeznica, kineska poduzetnica Jiang Yu, šefica kompanije Z-Run Well Ton Industry
 HANZA MEDIA / Dragan Matić / CROPIX

Nije tajna da tvrtka koja zapošljava 380 radnika već godinama vuče gubitke. Lani su u financijskom izvješću prijavili prihode od 330 milijuna kuna te gubitke od 285 milijuna kuna.

Luxury Real Estate, tvrtka direktora Zvonimira Zlopaše, stekla je 20 posto dionica domaće građevinske tvrtke Tehnika. Prema prošlotjednoj objavi na Zagrebačkoj burzi, Luxury Real Estate je otkupom gotovo 38 tisuća dionica, procijenjene vrijednosti oko deset milijuna kuna, od Tehnike ESOP, tvrtke kćeri Tehnike, postao najveći pojedinačni dioničar posrnule domaće građevinske tvrtke.

Kći Zhongya

Iako je Luxury Real Estate osnovao Zvonimir Zlopaša, inače član Kinesko-jugoistočnoeuropske poslovne asocijacije, iza tvrtke zapravo stoje kineski ulagači. Prema javno dostupni poslovnim podacima, Luxury je osnovao tvrtku kći Zhongya nekretnine, a pod direktore su upisani Jinxiong Hu, dvojica Hongkonžana Wai Leung Wonga i Yuehua Qija te, hrvatskoj javnosti najpoznatija, kineska poduzetnica Yu Jiang, koja je ovog proljeća punila medijske stupce dok je obilazila Kumrovec. Može se pretpostaviti da je ovaj posredni ulazak Kineza u domaću građevinsku tvrtku zapravo pripremanje terena ili, bolje rečeno, uspostava građevinske baze za kineske nekretninske investicije koje se posljednjih mjeseci najavljuju. Pretpostavlja se tako da će Tehnika uskoro sudjelovati kao izvođač radova na kineskim ulaganjima u Kumrovcu, točnije, u hotel Zagorje, a moguće i u Krapinske toplice i pripadajući hotel, što su Kinezi također predstavili kao primamljivu investiciju. Iz Luxury Real Estatea nisu htjeli komentirati naše spekulacije, govoreći da će medijski istupiti tek nakon 22. kolovoza. Za taj je dan zakazana glavna skupština dioničara Tehnike, gdje će, prema objavljenom pozivu, biti izglasani novi članovi Nadzornog odbora. Jedan od njih šestero trebao bi biti, pretpostavlja se, upravo Zlopaša, koji je i predložen.

Novi vlasnici

Struktura vlasništva sada izgleda tako da je Luxury najveći pojedinačni dioničar s udjelom od 20 posto. S gotovo devet posto udjela, slijedi ih poduzetnik Bojan Horvačić, koji je drugi najveći dioničar Tehnike postao tek lani. Budući da je i Horvačić, kao i Zlopaša, član kineske poslovne asocijacije, a obojica su i direktori u istoj tvrtki LTO-Energy, gdje se kao direktor opet pojavljuje i Kinez Jinxiong Hu, pretpostavljalo se da je dionica Tehnike gomilao, zapravo, uime Luxuryja.

Horvačić je, međutim, u razgovoru za Lider to demantirao, govoreći da ih kupuje jer vjeruje u Tehniku. Pokazalo se to kao dobra brokerska odluka s Horvačićeve strane jer ubrzo su uslijedili pregovori s Luxuryjem o dokapitalizaciji posrnule Tehnike, a te su dobre vijesti, prema svemu sudeći, utjecale na optimizam investitora. Skočila je cijena dionice Tehnike, iako tvrtka još prolazi predstečajnu nagodbu, za gotovo deset puta. Prema podacima sa Zagrebačke burze, sa 30-ak kuna, koliko je cijena dionice bila lani u kolovozu, sada se ona popela na gotovo 250 kuna iako je tijekom posljednjih godinu dana bilježila velike fluktuacije.

Paket gubitaka

Komentar i objašnjenje što su sve razlozi takvog ponašanja cijene dionice, zatražili smo od Tonćija Korunića, koji nije bio raspoložen za davanje odgovara na naša pitanja. Korunić je, naime, osim što je član Uprave investicijske kuće InterCapital, tvoraca lex Agrokor, ujedno i član Uprave Interkapitala, tvrtke koja drži skrbnički račun od gotovo šest posto udjela u tvrtki Tehnika. Osim njih, Filip Filipec, bivši dugogodišnji direktor Tehnike, drži udio od gotovo četiri posto u Tehnici, a trenutno je član Nadzornog odbora.

Što se same Tehnike tiče, nije tajna da građevinska tvrtka koja zapošljava 380 radnika već godinama vuče gubitke. Lani su tako u financijskom izvješću prijavili prihode od 330 milijuna kuna te gubitke od 285 milijuna kuna. Direktor Zlatko Sirovec potvrdio nam je da sada, nakon dokapitalizacije, napokon “mirnije spava”.

- Kad sam došao na mjesto direktora prije dvije godine, zatekao sam nula kuna u blagajni. Možete li zamisliti što to znači - ne znati hoće li se moći isplatiti plaće, platiti kooperanti. Sada sam, evo, nakon dvije godine prvi put otišao na godišnji odmor. Nakon toliko godina nespavanja, dogovor s Luxuryjem jest neka moja satisfakcija - govori nam direktor i dodaje da je upravo on započeo pregovore s kineskim investitorima prošle godine, a sve s ciljem konačnog i nužnog restrukturiranja poslovanja. Na pitanje strahuje li za svoju poziciju unutar tvrtke u iščekivanju predstojeće skupštine dioničara, Sirovec zaključuje da je uvjeren da je njegova direktorska “titula” sigurna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:56