Je li to moguće?

Kinezi nama nacionalni stadion od 150 milijuna eura, a mi njima obuku trenera i igrača

Savjetnik Kineza otkrio nam je da su uz Veliku Goricu razmatrane još dvije lokacije
Astana Arena, Kazakstan
 Profimedia, Press Association

U Velikoj Gorici jučer je potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu grada Velike Gorice, Nogometnog saveza Zagrebačke županije i kineske tvrtke Z-Run, čime je zapravo načinjen prvi korak u realizaciji projekta gradnje nacionalnog nogometnog stadiona, kampa i akademije nogometa u Velikoj Gorici vrijednog 150 milijuna eura.

U galeriji svjedoka sporazuma koji su potpisali velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić, predsjednik NSZŽ-a Nenad Črnko i osnivačica Z-Runa Yu Jiang, bio je i Ivan Herak, bivši ministar turizma kojeg se u javnosti već prepoznaje kao jednog od ključnih ljudi velikogoričke nogometne megainvesticije koja bi konačno trebala Hrvatskoj dati reputacije našeg nogometa dostojan stadion i kamp.

S Herakom, koji je na potpisivanju sporazuma bio u kineskoj delegaciji, razgovarali smo neposredno nakon pripadajuće svečanosti u velikogoričkoj gradskoj vijećnici pa vrijedi, prije svega, prenijeti njegove riječi kako je velikogorički nogometni projekt još daleko od realizacije, ali je, ističe, već dosada napravljeno jako puno.

- Treba prije svega reći što je u osnovi ove inicijative, jer su se u javnosti pojavile razne interpretacije. Radi se o tome da je Kina, kao zemlja koja želi podići svoj nogomet na viši nivo, prepoznala Hrvatsku kao sredinu koja joj može prenijeti softver nogometnog znanja. Jasno, ta je kineska procjena osnažena nakon što smo postali viceprvaci svijeta, prema tome, bez srebra u Rusiji ne bi bilo ni projekta gradnje nacionalnog stadiona. I tu su zasluge HNS-a neprijeporne - ističe Herak.

Objašnjavajući svoju ulogu cijeloj inicijativi, kaže kako nastupa s pozicije specijalnog savjetnika u Kineskoj jugoistočnoj europskoj poslovnoj asocijaciji (CSEBA) bez koje, navodi, ni tvrtka Z-Run ne bi došla u Hrvatsku.

- Z-Run je velika kineska korporacija na koju je, izravno ili neizravno, vezano oko milijun ljudi. Bavi se, među ostalim, trgovinom, građevinom, osmišljavanjem i razvijanjem projekata, među ostalim, i u turizmu. I tu, vjerujem, da ću biti od koristi CSEBI i Z-Runu, kad su u pitanju njihovi planovi za Hrvatsku. Već sada se može najaviti da će Z-Run u našoj zemlji pokrenuti nekoliko velikih turističkih projekata, ali nisam autoriziran iznositi detalje namjeravanih ulaganja - navodi naš sugovornik.

Vraćajući se na velikogorički projekt i tezu o suradnji Kine i Hrvatske u obučavanju kineskih trenera, igrača i menadžera, Herak kaže kako je zapravo najvažniji dio buduće investicije u Velikoj Gorici Akademija za obrazovanje kadrova u nogometu.

- Akademija za nogometne trenere u Hrvatskoj postoji, ali bi u Velikoj Gorici to bila razina Visoke škole, za razliku od postojeće Akademije koja je ustanova za obrazovanje odraslih. Naime, pri Akademiji će djelovati i Visoka škola za menadžment u nogometu, pri čemu, da ne bude zabune, ne mislim na menadžere koji bi posredovali u kupnji i prodaji igračkih prava, nego na upravljački menadžment u klubovima u čemu smo nasušno deficitarni. Pri Akademiji bi djelovao i Institut za nogomet, što također trenutno nemamo - najavljuje naš sugovornik, dodajući kako je gradnja nacionalnog stadiona unutar budućeg kompleksa u Velikoj Gorici izbila u prvi plan zbog dugogodišnje sveopće fiksacije na takav objekt. Pa i frustracije što ga nema, dodali bi mi.

- Bili smo drugi na svijetu i što se promijenilo po pitanju osiguravanja potrebne nogometne infrastrukture? Ništa. Stalno slušam da će politika nešto riješiti oko nacionalnog stadiona. Kao bivši političar uvjeravam vas da neće ništa riješiti, niti je to zadatak politike, pogotovo u gospodarskim okolnostima koje danas egzistiraju u Hrvatskoj. Kao dugogodišnji nogometni djelatnik presretan
sam što mogu pomoći u tom projektu i uvjeren sam da smo na dobrome putu - optimistično će Herak.

Otkriva kako se na velikogoričkom projektu radi već nekoliko mjeseci, te da su razmatrane još dvije lokacije za stadion, kamp i Akademiju. Jedna je, kaže, bila u okolici Zagreba, druga u Zaprešiću.

- Procjenjivano je sve od prometne infrastrukture i raspoloživih lokacija, prostorno-planskih, imovinsko -pravnih-pretpostavki, preko investitorskog okruženja, pa do fiskalnih kondicija koje nude pojedine jedinice lokalne samouprave. Na kraju smo izabrali Veliku Goricu, a nakon potpisivanja današnjeg sporazuma krećemo u izradu idejnih projekata, troškovnika i investicijskih studija, te u kasnijoj fazi, budu li svi ekonomski i ostali parametri na očekivanoj razini, na pripremu ugovora o konzorciju, u kojem ćemo partnerstvo ponuditi gradu Velikoj Gorici i Hrvatskom nogometnom savezu - najavljuje Herak.

Uloga Hrvatskog nogometnog saveza u cijeloj priči oko nacionalnog stadiona u Velikoj Gorici i dalje je otvorena. Nenad Črnko, koji je potpisao spomenuti sporazum s Z-Runom i gradom Velikom Goricom, član je Izvršnog odbora HNS-a, no predsjednik Saveza Davor Šuker gura projekt izgradnje nacionalnog stadiona u Blatu, u zapadnom dijelu Zagreba.

- Hrvatski nogometni savez ima našu ponudu na stolu, imati će, nakon što budu okončane investicijske studije i konačnu ponudu, bit koje je da HNS, bez ikakvih materijalnih ulaganja bude dio konzorcija bez ikakvih ulaganja, sve na ime procjene vrijednosti know howa i branda HNS-a. Između niza pogodnosti koje nudi takav aranžman, ističem činjenicu da bi svi uzrasti naše nogometne reprezentacije igrali na stadionu bez naknade. Isto vrijedi i za aktivnosti svih selekcija HNS-a koje bi se odvijale u nogometnom kampu u Velikoj Gorici. To je, recimo, dio naše ponude HNS-u - najavljuje Herak.

Naš sugovornik je prošle godine završio svoju kratku epizodu na mjestu Glavnog menadžera za strateško planiranje, EU fondove i upravljanje promocijom HNS-a, zbog sukoba s predsjednikom Saveza Davorom Šukerom. Herak ne negira da nije u dobrim odnosima s Šukerom, ali u tome, kaže, ne vidi nikakav problem da Savez priđe projektu u Velikoj Gorici.

Zamišljeni nacionalni stadion u Velikoj Gorici imao bi kapacitet od 30 tisuća mjesta i bio bi sličan nacionalnom stadionu Kazahstana u Nursultanu, bivšoj Astani. Cijeli kompleks u Velikoj Gorici, navodi Herak, u neposrednoj blizini sadašnjeg stadiona prvoligaša Gorice, prostirao bi se na 380 tisuća metara kvadratnih, s mogućnošću proširenja na 600 tisuća 'kvadrata'.

- Najvažniji korak nakon potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu je osnivanje tvrtke Z-Runa za vođenje projekta. Zatim ćemo pristupiti detaljnoj izradi feasibility studija, planova gradnje, troškovnika i svega onoga što je potrebno da bi se pripremio ugovor o konzorciju. Procjenjujemo da je za te pripreme potrebno oko godinu dana - otkriva Herak, vraćajući se na početnu misao da je nacionalni projekt u Velikoj Gorici još daleko od realizacije. No, ako je suditi po tempu kojim Kinezi grade Pelješki most, kompleks u Velikoj Gorici u stanju su napraviti prije nego što to svi očekuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:52