Kupili kultni hotel

Katar prkosi sankcijama – upravo su kupili nekoć Trumpov hotel za 600 milijuna dolara

Katar je platio 600 milijuna dolara za cjelokupno vlasništvo nad Plazom - navodi Reuters
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Renomirani Plaza Hotel u središtu New Yorka čiji je vlasnik svojedobno bio i američki predsjednik Donald Trump, dobio je novog vlasnika, katarski državni fond, tvrdi agencija Reuters pozivajući se na neslužbene izvore upoznate s transakcijom.

- Naši izvori nisu mogli izaći javno s informacijom jer ni transkacija nije bila javna – pojašnjava agencija, navodeći kako je Katar platio 600 milijuna dolara za cjelokupno vlasništvo nad Plazom.

Dosadašnji vlasnici Plaze bili su indijska korporacija Sahara India Pariwar (75 posto kapitala hotela), poduzetnik Ben Ashkenazi i saudijski biznismen Alwaleed bin Talal, koji je dioničar hotela postao prije dvadesetak godina kada je Donald Trump sprovodio jedan od svojih bankrota, prodavajući Plazu.

Reuters navodi da Sahara India Pariwar već neko vrijeme traži kupca za Plazu zbog poslovnih poteškoća u koje je upao osnivač te korporacije Subrata Roy. Sahara nije potvrdila informaciju o prodaji hotela.

Prema navodima Washington Posta, najteže pregovore u sklopu ovladavanja Plazom Katar je imao sa tandemom Ashkenazi-bin Talal koji su, prije Katara, pokušavali od Sahara India Pariwara otkupiti cijeli hotel. I tada se kao cijena Plaze spominjala svota od 600 milijuna dolara.

Komentirajući transakciju između bivših vlasnika Plaze i Katara, ruska agencija Sputnik podsjeća da se cijena kupoprodaje može činiti visokom, no ipak je, primjećuje, znatno niža od 920 milijuna dolara za koliko je Plazu 2012. prodao izraelski poduzetnik Yitzhak Tshuva.

Do ulaska Katara Holdinga u Hotel Plazu dolazi u jeku sankcija koje su Kataru nametnule susjedne države u Perzijskom zaljevu pod izlikom antiterorističke politike. Restrikcije Kataru, podsjetimo, zavele su Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat, unatoč tvrdnjama Katara da ne pomaže terorizam radikalnog islama te da su sankcije pokušaj da se uspori ekonomski razvoj kraljevine.

Katar je zbog restrikcija bio prisiljen privremeno usporiti s ulaganjima diljem svijeta iz velikih profita koje ostvaruje izvozeći plin i naftu, no kupnja uglednog njujorškog hotela pokazuje da ih sankcije nisu iscrpile kao što bi se moglo pomisliti.

Procjenjuje se da je Katar diljem svijeta uložio oko 300 milijardi dolara profita stečenog u energetici, kupujući luksuzne hotele i druge lukrativne nekretnine na Zapadu, udjele u tvrtkama poput Wolkswagena i Glencorea, nogometne klubove (francuski PSG) i naftne kompanije u drugim zemljama, poput ruskog Rosnefta. Kupnja Plaze najveća im je investicija otkako su pod sankcijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:01