Projekt EOR

Kako je utiskivanjem ugljikova dioksida pod zemlju povećana domaća proizvodnja nafte

Utiskivanjem ugljikova dioksida u polja Ivanić i Žutica uskladišteno je milijun i 500 tisuća tona CO2, što je četvrtina godišnje emisije CO2 automobila u Hrvatskoj
Bušotina u blizini moslavačkog mjesta Velike Hrastilinice
 Ranko Šuvar / CROPIX

U Inin projekt utiskivanja CO2 na poljima za istraživanje i proizvodnju nafte i plina Ivanić i Žutica dosad je uloženo više od milijardu kuna, a dnevna proizvodnja nafte i plina povećana je više od pet puta, ističu u našoj najvećoj kompaniji u povodu pete obljetnice početka utiskivanja CO2 postupkom EOR na spomenutim poljima.

- Projekt EOR na poljima Ivanić i Žutica jedan je od najvećih i najvažnijih projekata istraživanja i proizvodnje nafte i plina. Naš projekt EOR jedan od samo dva projekta takve vrste trenutačno aktivna u Europi - navode u Ini te skreću pozornost i na ekološku važnost projekta EOR.

Naime, utiskivanjem ugljikova dioksida u polja Ivanić i Žutica dosad je trajno uskladišteno milijun i 500 tisuća tona CO2, što je, napominju u Ini, količina koja odgovara četvrtini godišnje emisije ugljičnog dioksida automobila u Hrvatskoj.

Trajno skladište

Trajno skladištenje ugljikova dioksida na tim poljima izravno je povezano sa Strategijom niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske iz 2017. godine i njezinim ciljevima. Studijom isplativosti projekta EOR određeno je trajanje utiskivanja CO2 do 2040. godine.

Primjena postupka EOR općenito označava proces povećanja iscrpka nafte iz pripadajućeg ležišta utiskivanjem fluida kojeg u ležištu prirodno nema, čime se utječe na kemijske i fizičke procese u njemu. Dok je tzv. konvencionalnim metodama proizvodnje nafte moguće iscrpiti 20 do 40 posto početnog volumena nafte utvrđenog u ležištu, primjenom EOR-a moguće je iscrpak povećati na 60 i više posto.

- Svako naftno ležište određeno je karakteristikama kao što su ležišni tlak i temperatura, svojstva ležišne stijene, tip nafte te njezin sastav, gustoća i viskoznost. Posljedica tog mnoštva varijabli je velika raznolikost naftnih ležišta pa zbog toga nisu sva naftna ležišta podobna za primjenu EOR-a, niti je svaka metoda EOR primjenjiva na svako ležište - ističu u Ini.

U slučaju primjene EOR metode na poljima Ivanić i Žutica Ina je koristila WAG proces koji označava naizmjenično utiskivanje ugljikova dioksida i vode u mjesečnim ciklusima. Prethodno su ta proizvodna polja na osnovi laboratorijskih istraživanja odabrana kao najbolja za primjenu EOR projekta.

Sustav utiskivanja CO2 i vode na tim poljima sastoji se od izvora ugljičnog dioksida, transportne infrastrukture do Ivanić Grada te postrojenja za distribuciju CO2 do utisnih bušotina na poljima. Kao izvor ugljičnog dioksida u sustav je uključena Centralna plinska stanica u Molvama gdje se iz prirodnog plina izdvaja ugljični dioksid te, nakon odrađene obrade i pripreme za transport u pripadajućoj kompresorskoj stanici, ubrizgava u cjevovod do Ivanić Grada.

Radovi na gradnji kompresorske stanice za CO2 u Molvama, kompresorske i pumpne stanice u Ivanić Gradu te na polaganju cjevovoda i pripadajućih kabela odvijali su se od 2012. do 2014. godine. U sklopu projekta EOR na poljima Ivanić i Žutica ukupno je sagrađeno 41 kilometar cjevovoda za utiskivanje CO2 i 28 kilometara cjevovoda za utiskivanje vode. Uz to, položeno je 67 kilometara električnih i signalnih kabela te instalirano 50 površinskih detektora za CO2 u okolišu.

Povoljna cijena

Prvi postupak utiskivanja ugljičnog dioksida na 14 bušotina polja Ivanić izveden je 14. listopada 2014., a dosad je, doznajemo u Ini, na toj lokaciji utisnuto oko milijun tona CO2. Godinu dana poslije počelo je utiskivanje CO2 na osam bušotina polja Žutica.

- U sklopu projekta EOR opremljeno je i 16 bušotina na južnom dijelu polja Žutica, a utiskivanje CO2 na tom dijelu polja planirano je za 2020. godinu. U međuvremenu se utiskuju povećane količine vode za podizanje ležišnog tlaka radi što efikasnijeg istiskivanja nafte utisnutim CO2 - navode u našoj najvećoj kompaniji. Kada je u pitanju proizvodnja nafte i plina na polju Ivanić obuhvaćenom EOR projektom, prema podacima Ine tijekom posljednjih pet godina ukupno je na tom polju proizvedeno 677 tisuća barela nafte i plina.

- Udio projekta EOR u dnevnoj proizvodnji polja, koja se povećala 2,5 puta u posljednjih pet godina, trenutačno je 64 posto - napominju u Ini. Izdvajaju i podatak kako je na jednoj od bušotina polja Ivanić, nakon obavljenih rudarskih radova 2017. i 2018., dnevna proizvodnja nafte i plina povećana šest do deset puta, i to, dodaju u našoj najvećoj kompaniji, uz iznimno malu proizvodnju vode.

I na dijelu polja Žutica obuhvaćenom EOR projektom došlo je, prema istom izvoru, do povećanja proizvodnje nafte i plina kao posljedice istiskivanja nafte utisnutim ugljičnim dioksidom. U Ini navode kako je tijekom četiri godine od početka utiskivanja CO2 u naftna ležišta polja Žutica-sjever dnevna proizvodnja nafte i plina povećana osam puta, ukupno je proizvedeno dodatnih 302 tisuće barela nafte i plina, a udio projekta EOR u dnevnoj proizvodnji polja trenutačno je 88 posto.

Svjetska iskustva

- Prema iskustvima iz najbolje svjetske prakse, ciklusi utiskivanja vode i CO2 na oba se polja izmjenjuju mjesečno, a utiskuje se oko tisuću i 200 tona ugljičnog dioksida dnevno, što je tri posto ukupnih emisija CO2 naše zemlje - ističu u Ini.

Uspoređujući domaća s iskustvima primjene EOR projekata u drugim zemljama, u Ini navode kako se u Europi EOR primjenjuje na još šest polja, a samo se na jednom utiskuje CO2. U ostatku svijeta, dodaju, EOR se primjenjuje na 225 polja, od čega ih je 70 posto u SAD-u i Kanadi. Prva primjena utiskivanja ugljičnog dioksida za povećanje iscrpka nafte dogodila se 1958. na polju Dewey-Bartesville u američkoj saveznoj državi Oklahoma.

Kao ključne doprinose razvoju EOR projekta u Hrvatskoj stručnjaci navode visoku istraženost Panonskog bazena čiji su dio polja u Ivaniću i Žutici, vlastiti izvori ugljičnog dioksida te povoljna cijena nafte na svjetskom tržištu.

- Sagrađena postrojenja i instalacije za utiskivanje ugljičnog dioksida omogućuju proširenje projekta i na ostala naftna polja u blizini Ivanića i Žutice. Kao poslovni model korištenja CO2 iz postrojenja koja su u blizini tih zrelih naftnih polja, nameće se veza budućih projekata EOR i ostvarivanja zadanih ciljeva Niskougljične strategije u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji - najavljuju u Ini.

Kada su u pitanju širi ekonomski benefiti EOR projekta na poljima Ivanić i Žutica, osim trajnog skladištenja CO2 i povećanja proizvodnje nafte i plina, od značaja je i sudjelovanje većeg broja domaćih tvrtki, poput Končara, Montomontaže i STSI-ja, na gradnji tog sustava. S obzirom na spomenute najave proširenja EOR projekta, moglo bi biti još posla za Inine poslovne partnere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 23:47