Sada na dražbi

Kako je propao genetski centar u srcu Ćićarije u koji je 90-ih uloženo 30 milijuna eura

Prodaje se 24 objekta na čak 7,8 hektara površine za 22,14 milijuna kuna
Genetski centar na Ćićariji i Stjepan Fiolić u Krugu
 Danijel Bartolic / Hanza Media

Genetski centar u srcu Ćićarije, u koji su vlade Hrvatske i Italije devedesetih uložile gotovo 30 milijuna eura, nikad nije zaživio, a prazne farme, koje su u vlasništvu tvrtke najpoznatijeg HDZ-ova mesara Stjepana Fiolića, sada se prodaju na javnoj dražbi za početnih 22,14 milijuna kuna.

Veliki kompleks

Naime, rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu, Stalne službe u Karlovcu, u stečajnom postupku određena je prodaja imovine stečajnog dužnika Farme Vukovine Fiolić d.o.o. Zagreb, a potom i utvrđena vrijednost nekretnina.

Prodaje se sve - čak 24 objekta, livade, pašnjaci i oranice na čak 7,8 hektara površine nedaleko od Buzeta.

Zanimljivo je da je Fiolić taj centar još davne 2006. kupio od države za samo 5,3 milijuna kuna, i to kao jedini zainteresirani kupac. Tada je najavljivao ulaganja od čak 30 milijuna kuna kako bi pokrenuo uzgoj teladi, uglavnom izvozne orijentacije. Projektnu dokumentaciju pripremala je jedna nizozemska tvrtka, koja je trebala ući u zajedničko ulaganje. Od toga ništa, pa centar, gdje su se trebale uzgajati koze i ovce, propada. Nakon toga i poslovno se carstvo ovog nekadašnjeg HDZ-ova saborskog zastupnika urušilo zahvaljujući aferi Planinska 2012. godine kada je priznao da je bivšem premijeru Ivi Sanaderu nosio mito od 17 milijuna kuna u kutiji za hrenovke. Kasnije je osuđen na godinu dana zatvora.

Cicarija,  040518. 
Genetski centar na Cicariji.
Foto: Danijel Bartolic / CROPIX
Danijel Bartolic / Hanza Media
Genetski centar na Ćićariji

Kako saznajemo od stečajne upraviteljice tvrtke Farme Vukovina Fiolić zagrebačke odvjetnice Davorke Huljev, zaključak o prodaji je dostavljen Fini s obzirom na to da se sukladno Stečajnom zakonu nekretnine prodaju putem Fine. Dakle, nekretnine će se prodavati elektroničkom javnom dražbom. Provest će je Financijska agencija, a započet će objavom poziva za sudjelovanje na mrežnim stranicama agencije kojim će se odrediti datum i vrijeme njezina trajanja s time da od objavljivanja poziva na sudjelovanje u elektroničkoj javnoj dražbi do početka prikupljanja ponuda mora proteći najmanje 60 dana.

Nema obavijesti

- Do danas nismo dobili obavijest o početku prodaje. Na žalost, neću imati nikakve informacije o daljnjem tijeku prodaje jer nas Fina ne obavještava, a sve ide elektronskom javnom dražbom. Dosadašnja iskustva s takvim načinom prodaje nisu dobra jer većina kupaca čeka pad cijene na 1 kunu pa onda licitiraju i kupuju se nekretnine velikih vrijednosti za male iznose, a na to nemaju nikakav utjecaj ni sud ni stečajni upravitelj - upozorava Huljev.

Cicarija,  040518. 
Genetski centar na Cicariji.
Foto: Danijel Bartolic / CROPIX
Danijel Bartolic / Hanza Media
Genetski centar na Ćićariji

Moguće je da i prvi razlučni vjerovnik u prednosnom redu, tvrtka B2 Kapital koja je otkupila potraživanje, može izjaviti da kupuje nekretninu i stavlja u prijeboj svoju tražbinu s protutražbinom stečajnog dužnika po cijeni u visini utvrđene vrijednosti nekretnine, no tek treba vidjeti hoće li cijela priča tako završiti. A za ovu je nekretninu bilo interesa, tvrdi nam buzetski gradonačelnik Siniša Žulić.

- Lani su se za kupnju centra raspitivali talijanski investitori, a ove godine jedan naš s njemačkim kapitalom. Ali nikad nije došlo do realizacije. Centar je, s obzirom na to da u njemu nikad nije zaživjela ikakva proizvodnja, dobro očuvan. Jedino su instalacije u prilično lošem stanju. Inače, centar koji je bio predviđen za ovce i koze nikad nije bio u funkciji, a interes se kasnije pokazivao za držanje teladi i peradi - ističe Žulić.

Bogata prošlost

Podsjetimo, Fiolić je u svoje zlatno doba imao zavidnu poslovnu i privatnu imovinu. Bio je drugi proizvođač mesa u državi s četiri farme, dvadesetak mesnica, klaonica i pogon za proizvodnju, poslovne prostore, centar za reprodukciju te silose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:31