Loše prognoze

Jedna od najvećih svjetskih banaka najavila otpuštanje čak 10.000 svojih zaposlenika

Riječ je o najambicioznijem pokušaju smanjenja troškova koji je grupacija imala u posljednjih nekoliko godina
Ilustracija, logo HSBC-a
 Brendan McDermid / REUTERS

Velika bankarska grupa HSBC planira otpustiti 10.000 ljudi, odnosno više od četiri posto svoje radne snage, izvijestio je Reuters. Riječ je o najambicioznijem pokušaju smanjenja troškova koji je britanska grupacija imala u posljednjih nekoliko godina, a uglavnom će se fokusirati na visoke funkcije u kompaniji, odnosno na ljude koji primaju najviše plaće.

Krajem lipnja ove godine banka je imala 237.685 stalnih zaposlenika, a otpuštanja se očekuju nakon objave kvartalnih poslovnih rezultata krajem ovog mjeseca. HSBC je već ranije ove godine najavio da će do kraja 2019. bez svog radnog mjesta ostati oko 4.000 njihovih zaposlenika, a sada su toj brojci dodali novih 10.000 ljudi. Te su mjere rezultat sve lošijih poslovnih predviđanja zahvaljujući eskalaciji trgovinskog rata između Kine i SAD-a, blaže monetarne politike, nemira u Hong Kongu, koji je ključno tržište ove banke, te Brexita.

Ipak, odluka o ukidanju velikog broja radnih mjesta nije neobična za HSBC. Stuart Gulliver, bivši izvršni direktor grupacije, pri preuzimanju svoje funkcije 2011. najavio je otpuštanje čak 30.000 radnika kao dio programa smanjenja 3,5 milijardi dolara troškova kroz tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:29