Zabrinutost raste

Japanski automobilski div u problemima: Bez posla bi moglo ostati više od 10 tisuća ljudi

Nissan se suočava s padom prodaje u SAD-u i Europi
Radnici u Nissanovoj tvornici
 William DeShazer / REUTERS

Japanski proizvođač automobila Nissan planira smanjiti broj zaposlenih za više od 10.000 diljem svijeta, objavili su japanski mediji, a prenosi britanski Guardian.

Dio je to pokušaja restrukturiranja kompanije koja se suočava s bolnim padom prihoda i dobiti. U svibnju su iz Nissana objavili kako dobit za fiskalnu godinu do ožujka 2019. iznosi 2,9 milijardi dolara, što je najmanje od 2009./2010. godine kada se kompanija suočavala sa svjetskom financijskom krizom.

To je pad od čak 57 posto u usporedbi s prethodnom fiskalnom godinom, a prognoze za ovu su još pesimističnije.

Nissan, koji ukupno zapošljava oko 139.000 ljudi, još u svibnju je najavio rezanje 4800 radnih mjesta u svojim postrojenjima diljem svijeta, no ta bi se brojka mogla više nego udvostručiti. Ipak, iz kompanije još nisu htjeli komentirati, a nagađa se da bi odluku mogli objaviti u četvrtak za kada je predviđena objava poslovnih rezultata za prvi kvartal ove godine.

- Još nismo odlučili što ćemo objaviti na press konferenciji u četvrtak - rekao je AFP-u Nissanov glasnogovornik Koji Okuda dodavši kako neće komentirati trenutna spekuliranja.

Predviđa se da će se rezanje radnih mjesta odnositi prvenstveno na Nissanova postrojenja izvan Japana, a prema pisanju Guardiana, ova bi vijest mogla dodatno pojačati strah od gubitka radnih mjesta u njihovoj tvornici u Sunderlandu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tamo su već sada radnici u nesigurnom položaju budući da je kompanija objavila kako svoj model X-Trail neće proizvoditi na sjeveroistoku Engleske.

Nissan se suočava s padom prodaje u SAD-u i Europi, a još uvijek osjećaju i posljedice uhićenja bivšeg šefa Carlosa Ghosna zbog sumnji na pronevjeru desetaka milijuna dolara. Dodatni su problemi na relaciji između Nissana i Renaulta u čijem je vlasništvu 43 posto japanske kompanije i koji nastoji ojačati svoj upravljački kadar kako bi poboljšali upravljanje nakon skandala s Ghosnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:50