Direktiva PSD2

Instantor prva tvrtka u Švedskoj registrirana kao pružatelj usluga informiranja o računu

Ovo je prva tvrtka u Švedskoj usklađena s direktivom “otvorenog bankarstva”
Robert Ilijaš, direktor zagrebačkog ureda Instantora
 Instantor

Švedska fintech tvrtka Instantor, koja od 2015. godine kao samostalna tvrtka radi i u Hrvatskoj, prva je tvrtka u Švedskoj registrirana kao pružatelj usluga informiranja o računu (AISP), stoji u priopćenju kompanije.

To znači da je odlukom švedske financijske regulatorne agencije (FSA) ta tvrtka od danas prva tvrtka u Švedskoj usklađena s PSD2, direktivom tzv. “otvorenog bankarstva”. Direktiva o platnim uslugama (PSD2), naime, s primjenom bi trebala krenuti iduće godine. Prema njoj fintech tvrtke, poput Instantora, moći će pružati usluge koje su do sada mogle pružati samo banke. Preko aplikacija ili platformi tih tvrtki korisnici će moći vidjeti svoje bankovne račune, transakcije, prebacivati novac i plaćati neovisno o internet bankarstvu. Da isto uskoro možemo očekivati i u Hrvatskoj otkrio nam je Robert Ilijaš, direktor hrvatskog ureda Instantora.

- Licenca koju je Instantor dobio od švedskog financijskog supervizora za pružanje usluga pristupanja platnim računima (tzv. AISP licenca) vrijedi u svim zemljama EU. No, ta licenca ne vrijedi automatski, nego se procesom "passportinga" mora "spustiti" iz Švedske u svaku od zemalja EU u kojoj Instantor želi imati pristup tržištu – pojašnjava Ilijaš dodajući da bi do jeseni 2019. godine trebali dobiti AISP licencu i u Hrvatskoj.

Osnovana 2010. godine tvrtka Instantor razvija online rješenja za banke i financijske institucije, a za to koristi podatke klijenata banke, a imaju više od 300 integriranih banaka s kojima surađuju na 25 tržišta. Njihova inovativna usluga koja koristi umjetnu inteligenciju, Data Insight, na osnovu bankovnih podataka klijenta može napraviti procjenu rizika čime bi banke mogle ubrzati proces izdavanja kredita, povećati stopu prihvaćanja zajmova i smanjiti rizik.

Inače, PSD2 direktiva je na snagu stupila početkom godine u svim zemljama članicama Europske unije, ali primjena se očekuje tek u rujnu iduće godine. Krajnji je cilj unaprijediti usluge koje su do sada banke držale pod svojim monopolom i na tržište staviti nove inovativne usluge za krajnje korisnike.

- Banke su u kategoriji onih kojima PSD2 otežava poziciju na tržištu, no ako prepoznaju priliku i restrukturiraju svoje poslovanje u skladu s filozofijom otvorenog bankarstva, mogu izaći i kao pobjednici. U svakom slučaju, krajnji korisnici će biti zadovoljni, zbog kvalitetnijih i sigurnijih platnih usluga – zaključuje Ilijaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:07