Potpisan ugovor

Ina sve bliže proizvodnji bioetanola u Sisku, za konačnu odluku traže potporu države i EU

Potpore EU i Vlade su ključni preduvjeti za konačnu izgradnju tvornice u Sisku, kažu u Ini
Pogoni Rafinerije nafte Sisak i Sandor Fasimon u krugu
 Darko Tomaš / Marko Todorov / Hanza Media

Potpisavši ugovor s francuskim Axensom o licenci za tehnologiju FuturolTM, Ina je napravila još jedan korak prema odluci o investiciji u proizvodnju bioetanola u Sisku.

- Potpore Europske unije i hrvatske Vlade su ključni preduvjeti za konačnu realizaciju izgradnje postrojenja za napredni bioetanol s negativnim CO2 otiskom na lokaciji Rafinerije Sisak – poručeno nam je iz Ine na pitanje kada će biti donesena konačna odluka o proizvodnji bioetanola u Sisku.

Podsjetimo, početkom veljače Ina je s nizozemskom tvrtkom De Smet Engineers&Contractors (DSEC) potpisala ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju zamišljene tvornice bioetanola u Sisku.

Prethodni korak u smjeru pokretanja proizvodnje bioetanola u sjedištu Sisačko-moslavačke županija Ina je napravila u rujnu prošle godine kada je dovršila žetvu prvog nasada miskantusa, jedne od sirovina za proizvodnju bioetanola, na demonstracijskoj farmi u Rugvici pokraj Zagreba.

Osim ugovora o licenci za FuturolTM, Ina je s Axensom, kako su nas izvijestili iz naše najveće kompanije, potpisala i ugovor o baznom dizajnu. Iz Axensa su istim povodom izrazili veliko zadovoljstvo činjenicom da su postali dio naprednog projekta u Sisku.

- Projekt prizvodnje naprednog bioetanola baziran na tehnologiji FutorolTM predstavlja značajnu stratešku prekretnicu za Inu i ide ususret direktivi EU o obnovljivoj energiji RED II – izjavio je u osvrtu na zaključenje ugovora s Inom Frederic Balligand, direktor poslovne grupe za obnovljive izvore energije u Axensu.

Axens prenosi i komentar Stjepana Nikolića, operativnog direktora Ine za preradu i marketing, kako su odabir tehnologije i potpisivanje ugovora za osnovni inženjerski dizajn naprednog postrojenja za proizvodnju bioetanola važan korak do konačne investicijske odluke.

Prema priopćenju Axensa, primjena tehnologije FuturolTM omogućila bi Ini godišnju proizvodnju od 55 tisuća tona pripadajuće sirovine, što odgovara količini od 70 milijuna litara naprednog etanola u sinergiji s proizvodnjom zelene energije.

- Prema Direktivi o obnovljivoj energiji II (REDII), etanol druge generacije omogućava više od 85 posto smanjenja emisije stakleničkih plinova u usporedbi s referentnom fosilnom energijom – navodi francuska kompanija, koja Futurol razvija od 2008..

S svojom tehnologijom za proizvodnju zelene energije i prenamjene postrojenja na naftu i druga fosilna goriva na čišćije izvore proizvodnje, Axens s sjedištem u Rueil-Malmaisonu prisutan je na gotovo svim kontinentima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:39