Inina biorafinerija u povojima

Ina o poslu s Belgijancima za biorafineriju u Sisku, ugovor s De Smetom je prvi korak

U Sisku će niknuti jedno od rijetkih svjetskih postrojenja za etanol, ističu u De Smetu
Ina
 Damir Krajač/Hanza Media / CROPIX

Nakon što je belgijska kompanija De Smet Engineers&Contractors objavila početak rada na osnovnom inženjerskom ugovoru s Inom o izgradnji postrojenja za proizvodnju bioetanola u Sisku, iz Ine su nam poručili kako je ugovor s Belgijancima jedan u nizu koraka prema konačnoj odluci o izgradnji biorafinerije u sjedištu Sisačko-moslavačke župnaije.

- Ina je s tvrtkom De Smet Engineers & Contractors (DSEC) potpisala ugovor o izradi projektne dokumentacije, to jest, izradi baznog dizajna koji se odnosi na Projektiranje pomoćnih sustava za izgradnju buduće tvornice naprednog bioetanola, a koji je potreban kako bi se mogla donijeti kvalitetna odluka o daljnjim aktivnostima - otkrivaju u našoj najvećoj kompaniji.

Na pitanje koja je težina potpisanog ugovora s De Smetom u odnosu na konačnu odluku o početku proizvodnje bioetanola, u Ini kažu kako sje ugovor s De Smetom dio razvoja projekta biorafinerije u Sisku.

- Ovo je samo jedan u nizu koraka koje je potrebno ispuniti kako bismo mogli dovršiti analize za potencijalnu izgradnju biorafinerije na lokaciji u Sisku i donošenje konačne investicijske odluke - ističu u Ini koja u Sisku, paralelno s razmatranjem početka proizvodnje bioetanola, prenamjenjuje rafineriju nafte u skladište i tvornicu bitumena.

Iz De Smeta je priopćeno kako će spomenuti ugovor Ini omogućiti procjenu učinka izgradnje jednog od rijetkih svjetskih postrojenja za industrijsku proizvodnju etanola. De Smet Engineers&Contractors potvrđuje kako bi sirovina za proizvodnju u najavljenom sisačkom postrojenju trebala biti biljka miskantus, ali, naveli su i pšenična slama. Obje sirovine, dodaje belgijska tvrtka, uzgajale bi se u području gdje je zamišljeno postrojenje Ine.

U rujnu prošle godine Ina je objavila dovršetak žetve prvog nasada miskantusa na demonstracijskoj farmi u Rugvici pokraj Zagreba. Prikupljena sirovina, prema istome izvoru, poslana je na daljnu obradu tvrtki Clariant u Straubingu u Njemačkoj.

- Rezultati testiranja u Clariantui su optimistični jer su pokazali da tehnologija sunliquid može uspješno preraditi miskantus u lignocelulozne šećer i etanol – priopćeno je spomenutom prigodom iz Ine.

Osim usluga analiza procjena učinkovitosti postrojenja, De Smet Engineers&Contractors u svojoj ponudi ima I izgradnju postrojenja za proizvodnju bioetanola. Riječ je o tvrtki osnovanoj 1989. s odrađenim poslovima na gotovo svim kontinentima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:20