Preuzimanje odgovornosti

HUP uputio apel lokalnoj samoupravi: 'Nastavite ulagati, koristite lokalne poduzetnike'

Poslovanje mnogih poduzeća ovisi o javnim pozivima i javnim nabavama gradova
Gordana Deranja, predsjednica HUP-a
 Ronald Goršić / CROPIX

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) uputila je u utorak poziv lokalnoj samoupravi da nastavi s investicijama, da se u javnoj nabavi okrenu lokalnim poduzetnicima te da smanje svoje troškove.

HUP je putem svojih regionalnih ureda uputio apel svim županijama, gradovima i općinama da ne zaustave investicije i da se u javnoj nabavi što je više moguće, barem u visini od 60 posto, okrenu lokalnim poduzetnicima.

U svom priopćenju ističu kako je trenutna situacija mnogobrojnim tvrtkama značajno smanjila poslovne aktivnosti, a nekima i u potpunosti zaustavila poslovanje, zbog čega je važnije nego ikad poticati i sačuvati razinu lokalne potrošnje i kroz nju održati lokalnu ekonomsku aktivnost.

Poslovanje mnogih poduzeća ovisi o javnim pozivima i javnim nabavama gradova, jedinica lokalne i regionalne samouprave te ostalih poduzeća kako u privatnom tako i u državnom vlasništvu, navode iz HUP-a.

Napominju i kako nije realno za očekivati da će se cijene proizvoda i usluga, kao i plaće radnika ponovo prilagoditi realnim ekonomskim varijablama nakon krize.

To, kako ističu, nije moguće u održivom vremenskom razdoblju i bez značajnih posljedica koje će biti izazivane smanjenjem proizvodnje i povećanjem nezaposlenosti.

Iz HUP-a naglašavaju kako zaposlenost najviše ovisi o visini investicija, prilikom čega su privatne investicije dovoljne za punu zaposlenost samo u fazama gospodarskog rasta, dok se u vrijeme krize privatni kapital povlači, a često bude i "zamrznut".

"Jedino kroz zajedničku sinergiju, aktivnu i otvorenu suradnju lokalne uprave i samouprave s domaćom industrijom možemo zaustaviti krizu i omogućiti poduzetnicima da zarade svoje plaće", istaknula je predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

Poručila je da ono što poduzetnici žele je "mogućnost da mogu nastaviti s radom i sami zaraditi za plaće svojih radnika, za održavanje i razvoj poslovanja i za razvoj lokalne zajednice u kojoj djeluju".

Iz HUP-a također apeliraju na jedinice lokalne uprave i samouprave da preuzmu dio odgovornosti te rasterete gospodarstvenike i otpišu sva lokalna davanja za poduzetnike koji ne rade ili rade sa znatno smanjenim opsegom poslovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:02