Nakon pisanja Jutarnjeg

HUP poručuje: Proces zatvaranja tvrtke trebao bi biti bezbolan, a ne dodatna frustracija

HUP: 'Odredbe ZTD-a vezane uz likvidaciju su vremenski i administrativno opterećujuće'
Davor Majetić
 Davor Pongračić / CROPIX

Nakon što je Jutarnji list objavio s kakvim se sve preprekama hrvatski poduzetnici susreću prilikom zatvaranja tvrtki, oglasila se i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP).

HUP tvrdi da su odredbe Zakona o trgovačkim društvima vezane uz likvidaciju poduzeća "vremenski i administrativno opterećujućima za poduzetnike" te da hitno treba mijenjati zakonodavni okvir. Riječ je, dodaju, o dugotrajnom i skupom procesu koji, kako je Jutarnji izračunao, može doseći i 35 tisuća kuna.

- HUP je prijedlog izmjena Zakona proslijedio ministru pravosuđa, a istovremeno je od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta zatraženo uvrštenje navedenog propisa u Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva za 2019. godinu - stoji u njihovom priopćenju.

Najspornija je, naglašavaju, činjenica da direktor tvrtke koja je u procesu likvidacije, što je u Hrvatskoj, dug, bolan i, pokazalo se, skup proces, sve dok se ne zaposli na novom radnom mjestu, mora plaćati doprinose za obvezna osiguranja do trenutka u kojem je poduzeće i službeno likvidirano. Taj trenutak mnogi čekaju godinu ili više dana.

S obzirom na to da su od početka ove godine na snagu stupile izmjene Zakona o doprinosima, prema kojima direktori moraju plaćati doprinose na puno radno vrijeme, trošak zatvaranja tvrtke postao je skuplji za oko 2000 kuna obaveznih doprinosa mjesečno, upozorili su poslodavci.

- Što je postupak likvidacije duži, naravno, i troškovi su veći - podsjećaju u HUP-u.

Želimo li biti zemlja koja potiče razvoj poduzetništva, kontraproduktivno je, zaključuju, postavljati ovakve namete posebno malim i srednjim poduzetnicima od kojih se očekuje da si, u trenucima poslovnog neuspjeha, mogu priuštiti plaćati dodatne i velike naknade. Upravo suprotno, prema HUP-u, postupak zatvaranja tvrtke trebao bi biti što bezbolniji kako bi se ljude potaknulo na nove poduzetničke pothvate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:57