Nedostaju im na tisuće radnika

HUP o manjku radnika u prehrambenoj industriji: 'Tvrtka tražila 2000 radnika, javilo se 7'

Mjeru novčane pomoći za očuvanje radnih mjesta treba proširiti i na sezonce, predlaže HUP
Milka Kosanović
 HUP

Uz mjere namijenjene svim tvrtkama i granama gospodarstva, Vlada mora donijeti posebne mjere pomoći i potpore za pojedine industrije poput poljoprivrede i prehrambene industrije zbog specifičnih problema u koje su upali zbog epidemije koronavirusa, upozorava direktorica za odnose s članstvom Hrvatske udruge poslodavaca Milka Kosanović.

- Poljoprivreda i prehrambena industrija su u specifičnom položaju u odnosu na ostale dijelove gospodarstva, nedostaje im na desetine tisuća radnika i država mora donijeti mjere kako bi se potaknulo zapošljavanje u obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima i tvrtkama – ističe Milka Kosanović, navodeći kao primjer nedostajućih radnika na tržištu pokušaj jedne naše velike kompanije da osigura potrebnu radnu snagu.

Prema riječima naše sugovornice, domaća kompanija koja zapošljava nekoliko tisuća radnika ovih je dana prijavila Hrvatskom zavodu za zapošljavanje potrebu za oko 2000 novih radnika.

- Tvrtka je dobila u odgovoru HZZ-a mogućnost zapošljavanja oko 200 radnika koji su na Zavodu, no na razgovor za posao javilo se samo sedam radnika – navodi direktorica za odnose s članstvom HUP-a.

Kako bi se tvrtke u proizvodnji hrane i OPG-ovi opskrbile potrebnim brojem radnika, u HUP-u, među ostalim, predlažu da se nezaposlene i prijavljene na Zavodu kroz mjere očuvanja radnih mjesta zbog koronavirusa potakne na sezonski rad u poljoprivredi.

- Mjeru novčane pomoći za očuvanje radnih mjesta trebalo bi proširiti i na sezonske radnike, a ne samo na stalno zaposlene – ističe direktorica za odnose s članstvom HUP-a.

Kao dodatne mjere ojačavanja prehrambene industrije HUP predlaže odgodu primjene povećanih trošarina na duhan, alkohol i alkoholna pića, uspostavu robnih rezervi u živoj ribi kroz fond domaćeg ribarstva i akvakulture, povrat trošarina za svu robu koja će biti uništena zbog isteka roka trajanja te namirenje troškova zbrinjavanja takve robe.

- Bez obzira što se prehrambeni sektor, kao jedan od najvažnijih u gospodarstvu tijekom krize, svim silama trudi održati kakvo-takvo funkcioniranje i opskrbu tržišta, i u njemu su vidljivi negativni trendovi. Narudžbe su pale 40 do 70 posto, veliki dio svježe robe je u prošlim tjednima propao zbog otkazivanja narudžbi zbog zastoja na granicama – napominje Milka Kosanović.

Kada su u pitanju ukupni trendovi potražnje za proizvodima prehrambene industrije i poljoprivrede, u HUP-u procjenjuju da će pouzdaniji pokazatelji biti dostupni tijekom tekućeg mjeseca jer je ožujak prošao u znaku povećane prodaje namirnica zbog stvaranja zaliha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:15