Portal za putovanja

Hrvatskoj daleko najviše raste popularnost, dva naša grada znatno traženija od Ibize

AUTOR:

OBJAVLJENO:

3.6.2019. u 12:42

AUTOR:

OBJAVLJENO:

3.6.2019. u 12:42

Dubrovnik, 190716. Turisti uzivaju u kupanju i suncanju na plazi Banje.
Foto: Niksa Duper / CROPIX
Nikša Duper / Hanza Media

Ilustracija

Hrvatska je prema globalnom portalu za putovanja TripAdvisor na vrhu popisa zemalja s ostvarenim najvećim porastom pretraživanja i popularnosti u prva četiri mjeseca ove godine, od 27 posto, dok su gradovi Dubrovnik i Split na prvom i drugom mjestu po tom kriteriju, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Pozivajući se na upravo dobivene statističke podatke o ponašanju i posjetima korisnika portala TripAdvisor, iz HTZ-a u priopćenju ističu i da su gradovima Dubrovniku i Splitu popularnost i pretraživanja u prvim mjesecima ove godine porasli 46 odnosno 41 posto, čime su u kategoriji gradova svrstani na prvo i drugo mjesto.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić ističe da su to odlični pokazatelji za hrvatski turizam, pogotovo ako se zna da je primjerice samo u travnju više od 280 milijuna svjetskih putnika tražilo ključne turističke informacije preko TripAdvisora. U kategoriji zemalja s najvećim rastom popularnosti na TripAdvisoru iza Hrvatske je primjerice Slovenija s rastom od 22 posto, Crna Gora s rastom od 18 posto, Grčka s 12 posto, Cipar s rastom popularnosti od 11 posto.

Nakon Dubrovnika i Splita, u kategoriji gradova treći je španjolski grad Salou s rastom popularnosti od 39 posto, potom Ayia Napa na Cipru i Marmaris u Turskoj s rastom od 31 posto te španjolska Ibiza s porastom za 29 posto.

TripAdvisor je dostupan na 49 tržišta diljem svijeta u 28 jezičnih varijanti, a njegove platforme sadrže više od 760 milijuna komentara i mišljenja putnika i turista u vezi putovanja, kao i više od 8 milijuna smještajnih objekata, restorana, doživljaja, aviokompanija i drugog.