Ascalia

Hrvatski startup pregovara za milijun €: 'S našim sustavom i stari strojevi mogu govoriti'

Marin Bek pripada novoj generaciji poduzetnika koja uočava probleme i za njih kreira pametna IT rješenja
Marin Bek, osnivač tvrtke Ascalia
 Marko Todorov / CROPIX

Marin Bek ima samo 33 godine, osnovao je dosad tri tehnološka startupa, a dva su opstala i bujaju. U Hrvatskoj su, imaju 20-ak zaposlenika, a do kraja godine, kako najavljuje, broj će se udvostručiti. Na nedavnom zagrebačkom JobFairu privukli su brojne kandidate i intervjui su upravo u tijeku.

Bek je pripadnik prodorne nove generacije hrvatskih poduzetnika koja oko sebe uočava probleme i za njih kreira pametna IT rješenja. U te se vode uputio nakon što je diplomirao automatiku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva te od rođaka posudio 3000 kuna za sudjelovanje u programu američkog startup akceleratora Founder Institute u Zagrebu 2012. godine. Prvo je u Silicijskoj dolini pokrenuo startup za autonomna podvodna vozila koji je nazvao MTF (Marine Tech Factory), prikupio kapital od poslovnih anđela i nastojao prodati rješenje naftnoj industriji. U tome, međutim, nije uspio.

Podvodni dron

Govoreći o razlozima, uz osmijeh nam objašnjava da je vjerojatno izašao prerano na tržište.

- Danas bi se reklo da sam radio na podvodnom dronu, što je bio moj diplomski rad na FER-u. Sada skuplja prašinu u nekom skladištu na fakultetu. Kad je MTF propao, ostao sam bez novca pa sam našao posao kao IT developer - govori o prvim iskustvima u SAD-u. No taj neuspjeh, a potom i uspon do mjesta tehnološkog direktora u inovativnom startupu Nextuser iz San Francisca, gdje je sudjelovao i u pronalaženju investitora u ukupnom iznosu od 2,5 milijuna dolara, donijeli su mu, ističe, znanja i poznanstva za povratak u poduzetničke vode.

Vrlo konkretno: u sjemenskoj rundi kapitala koju upravo zatvara za svoj startup, glavni mu je investitor Kanađanin kojeg je tada upoznao. Riječ je o Ascaliji, tvrtki za koju je prikupio oko 200.000 eura, a odmah kreće i u mnogo veću, tzv. A rundu, o čemu pregovara s fondovima rizičnog kapitala u iznosu od oko milijun eura.

“Ascalia mora brzo rasti”, rezolutan je Bek, a zamišljena je za IoT (Internet stvari) sustave u industriji i gradovima. S partnerom Dejanom Strbadom vodi i Kraken, domaću IT tvrtku koja se približila prihodu od oko milijun eura u području distribuiranih sustava za prikupljanje i obradu podataka uz pomoć strojnog učenja. Bave se, dakle, velikim podacima, a projekti uključuju i one za Carrefour, Nestle, Ferrero i Forbes. S Ascalijom je trenutačno fokusiran na industriju. Vjetar u leđa daje mu nedavna pobjeda na natjecanju Start.Up! Germany Roardshow, a ujesen će zahvaljujući tome na turneju po bavarskim tvornicama. Napravili su, naime, softver i uređaj nazvan ADS, svojevrsnu kutiju s puno “utičnica”, koji podržavaju brojne protokole za industrijske strojeve nastale od 1979. na dalje te ih tako povezuju na internet. Tako učas nastaje pametna tvornica bez velikih investicija, a svoje će rješenje pokušati prodati i Nijemcima.

- Protokol je način na koji strojevi govore, na koji se prenosi informacija. Preko našeg uređaja i softvera može se mjeriti i online pratiti rad strojeva, pa i onih starih koji se još naveliko koriste u industriji. U slučaju pilane, koja je jedan od naših klijenata, to znači da uređaj može čitati podatke koji dolaze s pila te uz primjenu umjetne inteligencije predvidjeti kad će neka od njih puknuti. Preko emaila ili aplikacije ta će poruka biti poslana rukovoditelju koji može na vrijeme reagirati, čime se postižu uštede - objašnjava Marin Bek.

Glavna misija Ascalije je upravo to, optimizacija utroška energije i poboljšanje proizvodnih procesa. Glavni klijenti u Hrvatskoj su distributeri industrijske opreme koji ujedno održavaju tvorničke pogone, a jedan od njih, Zigg-Pro, zapravo im je i dao ideju za razvoj ADS-a.

“Opamećivanje”

- Time se postiže modernizacija, a nema prekida rada postrojenja i ne moraju se nabavljati skupi novi strojevi - objašnjava Bek. Zanimanje za ‘opamećivanje’ tvornica je veliko, obilaze ih razni tehnički direktori, a trenutačno su njihovi uređaji u pilanama oko Delnica, sustavima za navodnjavanje na jednoj plantaži te u tvornici kartona kod Zagreba.

Tek se zahuktavaju, trenutačno aktivno i ne traže klijente, najprije moraju financijski i kadrovski narasti, objašnjava Bek. Iako u svojoj poslovnoj biografiji napominje da su mu ekspertiza IoT sustavi i integracija algoritama strojnog učenja u svakodnevne procese”, sada mu je glavna aktivnost menadžerska. Dogodi se ipak da usred noći uzme lemilicu u ruke i odradi posao koji je zaškripio ili zahtjevniji algoritamski zadatak u Krakenu, gnijezdu u kojem je Ascalija nastala i osamostalila se. Kao da to nije dovoljno, Beka, čini se, još kopka i robotika u podmorju pa je tako dio radnog vremena lani provodio u FER-ovoj spin off tvrtki H2O Robotics, u projektu komercijalizacije robota za mapiranje i istraživanje podmorja, a surađuje i s Končar institutom, čiji je uređaj za mjerenje elektromagnetskog zračenja povezao s Ascalijom kako bi neki “pametni grad” mogao vidjeti rezultate, uspoređivati ih i dati na uvid javnosti. Trenutačno je instaliran u Svetoj Nedelji, a traje potraga za ostalima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:35