Industrija slabija 2,3%

Hrvatska u veljači među članicama EU s najvećim mjesečnim padom industrijske proizvodnje

Najveći rast industrijske proizvodnje u veljači u EU imale su Poljska, Bugarska i Mađarska
Ilustracija
 Hannibal Hanschke / REUTERS

Hrvatska je u veljači bila među članicama EU s najvećim padom industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini, pokazuju novi podaci euro-statističara.

Prema tim podacima, industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u veljači je bila 2,3 posto manja nego u siječnju. Veći pad industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini od Hrvatske u EU su imale jedino Litva, 4,7 posto, i Grčka, 2,7 posto. S druge strane, najveći mjesečni rast industrijske proizvodnje u veljači je zabilježen u Poljskoj, 1,7 posto, zatim u Bugarskoj, 1,5 posto, i Mađarskoj, jedan posto. Na razini EU u cjelini industrijska je proizvodnja, pokazuju podaci Eurostata, stagnirala, odnosno nije ni porasla, ni pala, dok je u eurozoni pala 0,2 posto.

Na godišnjoj razini industrijska je proizvodnja u EU porasla 0,3 posto, a u eurozoni je potonula 0,3 posto. Kao i na mjesečnoj razini, i u usporedbi industrijske proizvodnje u veljači u odnosu na isti lanjski mjesec najveći rast u EU imale su Poljska, 6,8 posto, zatim Bugarska, 6,6 posto, i Mađarska, 5,9 posto. S druge strane, najveći pad industrijske proizvodnje na godišnjoj razini imale su Latvija, 3,1 posto, Portugal, 2,9 posto, i Njemačka, dva posto. U usporedbi s veljačom prošle godine, industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u veljači ove godine porasla je 0,6 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:59