Davor Šarin

'Hotelijeri, manite se tenisa i ponudite gostima golf. Naša vježbališta traže u Turskoj'

Šarin pojašnjava kako je približavanje golfa 'običnim ljudima' najvažnija misija tvrtke Sport Concept
Davor Šarin, direktor tvrtke Sport koncept
 Bruno Konjević / CROPIX

Kad ste posljednji put stigli u hotel, odložili stvari, izišli na balkon te, ugledavši u daljini neki stari hotelski teniski teren, pomislili kako bi vam baš pasalo odigrati jednu partiju tenisa, pošteno se oznojiti?

- Gledajte, tenis vam je kao dodatna turistička ponuda danas nažalost malo ‘passé’. Turista koji žele igrati tenis sve je manje, tereni su sve više neiskorišteni, a prihodi koje hotelske kuće ostvaruju kroz ovu vrstu sporta danas prilično slabi. No zato golf... E, to je već sasvim druga priča - tumači mi 55-godišnji Davor Šarin.

Ironično, govori mi to dok s prozora njegova ureda pogled puca prema desecima teniskih terena sagrađenih ‘90-ih godina u sklopu Teniskog centra Maksimir, na čijem je prvom katu, u isto vrijeme, svoje sjedište pronašla Šarinova tvrtka Sport Concept d.o.o.

Domaći izum

Prikladno, s obzirom na to da se tvrtka već dugi niz godina prvenstveno bavi projektiranjem, izgradnjom i opremanjem sportskih objekata, a od 2015. godine njeni su zaposlenici, predvođeni Šarinom, razvili i svojevrsni “domaći izum”: stare, neiskorištene hotelske teniske terene, u dogovoru s hotelijerima, pretvaraju u moderna golf-vježbališta, čime tu, uvriježeno “elitističku” aktivnost približavaju praktično svim gostima - neovisno o njihovoj dobi, spolu, debljini novčanika, pa čak i predrasudama koje velika većina i dalje ima prema tom zanimljivom sportu.

Šarin mi pojašnjava kako je približavanje golfa “običnim ljudima” ujedno i najvažnija misija Sport Concepta, tvrtke koja je svoj model golf-vježbališta zaštitila pod nazivom Golf Range Concept.

- Riječ je o sportu koji se dosad uglavnom smatrao nekom vrstom ponude za elitu, no istina je da se golfom danas bez ikakvih problema može baviti svaki student. Posljedica je to popularizacije tog sporta koja se, uz ostalo, dogodila jer su ljudi shvatili njegove brojne prednosti. Među ostalim, to je prvenstveno samački sport, što je koncept koji itekako odgovara novim, milenijskim generacijama, mogu mu se jednako posvećivati žene i muškarci, talenti i oni koji nisu sportski tipovi - priča mi Šarin dok u rukama prevrće uzorak umjetne trave, komad zelene plastične mase kakvima je Sport Concept u Hrvatskoj već obložio desetak bivših teniskih igrališta.

Idealno za početnike

Procedura nije pretjerano zahtjevna: za pretvaranje klasičnog teniskog terena u golf-vježbalište djelatnicima Sport Concepta treba tri do četiri mjeseca, u kojima teren potpuno prekrivaju umjetnom travom te na njoj, prema željama naručitelja, postavljaju nekoliko kaveza za ispucavanje loptica, jedno manje vježbalište s četiri do pet rupa, a moguće je dodati i minigolf, nekad iznimno popularan sport kojim su se turisti mogli baviti gotovo u svim hotelskim kućama.

Cijena se kreće od 150 tisuća za manji teren pa sve do 730 tisuća kuna, koliko stoji preobrazba teniskog terena u golf vježbalište, a ona, tvrdi Šarin, uključuje sve: od postavljanja samog terena, preko kompletne opreme za igrače do postavljanja kaveza za ispucavanje te minigolf igrališta, ali i edukaciju hotelskih djelatnika koji će nakon toga biti osposobljeni gostima pokazati osnove golfa.

Kažem osnove, jer je riječ isključivo o vježbalištu za golf, dakle terenu na koji većinom dolaze osobe koje se dosad uopće nisu ili su se vrlo rijetko susretale s tim sportom, a na njemu mogu naučiti, primjerice, kako zauzeti pravilan stav i držati palicu, a potom na red dolazi i ispucavanje loptice koje naizgled djeluje jednostavno, ali zapravo predstavlja pravu malu znanost.

Dapače, već same osnove golfa toliko su zahtjevne da većina pravih, ozbiljnih golf-terena na svoja igrališta uopće ne pušta neiskusne, kako im ne bi uništili travu koja za golf uistinu mora biti besprijekorno održavana.

Golf Range Concept prilagođen je baš za takve - neiskusne, ali ipak znatiželjne da se okušaju u tom sportu, a Šarin je osmislivši koncept golf-vježbališta igru doslovce doveo “pod nos” gostima, koji osnove golfa danas mogu igrati na desetak mjesta.

Primjerice, golf-vježbališta imaju Falkensteinerov Punta Skala resort u Zadru, hotel Park Plaza Verudela u Puli te porečki Tamaris, ali i ACI marina Dubrovnik, autokamp Omišalj na Krku, Katoro teniska akademija u Umagu te neki privatni smještajni kapaciteti, kao što su luksuzne vile u Konavlima i Novalji. Više-manje, to su sve koncepti golf-vježbališta s minigolf terenom, a Šarinova računica pokazuje kako njihovim vlasnicima donose znatno bolje prihode nego što su ostvarivali s tenisom.

- Ako su hotelske kuće za najam teniskog terena u prosjeku dobivale oko 70 kuna po satu, golf-vježbalište je deset puta profitabilnije jer istodobno na terenu može biti prisutno deset igrača koji u prosjeku plaćaju oko 10 eura za sat korištenja terena po osobi. Osim toga, vijek trajanja terena je 20 i više godina, a praktično nema nikakvih troškova održavanja jer je riječ o umjetnoj travi koja ne zahtijeva gotovo nikakvu brigu - pojašnjava Šarin koji posljednjih tjedana intenzivno radi i na afirmaciji ovog koncepta u inozemstvu.

Konkretno, za golf-vježbališta zainteresirane su neke hotelske kuće iz Turske, Slovenije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine, a u sljedećim tjednima iskristalizirat će se hoće li Golf Range Concept doživjeti i prvu inozemnu avanturu.

Šarin svoje terene bez problema prilagođava različitim potrebama pa je golf-vježbališta moguće instalirati i u sklopu privatnih turističkih kapaciteta, no rijetki se zasad odlučuju na to.

Tvrtka je, međutim, inozemne angažmane imala i prije pojave golf-vježbališta, ali na projektiranjima i opremanjima nekih drugih sportskih terena diljem svijeta. Primjerice, Šarin i ekipa za potrebe stadiona Lužnjiki u Moskvi napravili su atletsku stazu, no nije ju bilo moguće vidjeti tijekom nogometnog prvenstva u Rusiji jer je bila uklonjena, a njihov su projekt i atletske staze na olimpijskom stadionu Staiki u bjeloruskom Minsku te Centralnom olimpijskom stadionu u ruskom Sočiju.

Dobar posao u inozemstvu

Sport Concept radio je potom i centralni stadion Astana Arena u Kazahstanu, koji ima certifikat FIFA 2 star, kao i nogometni kompleks Zenit u Sankt-Peterburgu, mnoge teniske centre i akademije diljem Rusije, Kazahstana, Azerbajdžana...

- Naši najveći projekti ostvareni su zahvaljujući sudjelovanju na međunarodnim tenderima, ponajviše na području bivšeg Sovjetskog Saveza te baltičkih zemalja. Među ostalim, na terenima koji su nastali kao naših ruku djelo održavali su se mnogi vrhunski sportski turniri, kao što su kvalifikacije za Svjetsko nogometno prvenstvo koje se održalo u Astani, a pri čemu je Hrvatska igrala protiv Kazahstana. Zatim, na našim se teniskim terenima održavalo šest finala Davis Cupa i Fed Cupa, finale IAAF-a Zlatna liga te mnogi drugi - priča mi Šarin čija je tvrtka, među ostalim, službeni dobavljač podloge Ruske teniske federacije, ali i Hrvatskog teniskog saveza, Teniskog saveza Srbije, Teniske federacije Kazahstana...

Kad je u pitanju tenis (Šarinov omiljeni sport jer je nekada bio teniski trener), Sport Concept i tu je napravio iskorak, i to 2006. godine kad je tvrtka osmislila i počela proizvoditi vlastiti brend teniskih podloga RuKort, koji je u međuvremenu zavladao mnogim teniskim turnirima diljem svijeta.

Novi proboj sada se očekuje s konceptom golf-vježbališta koja bi, uz malo sreće, mogla postati novi domaći izvozni proizvod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:43