Konsolidacija

HEP Plin za 19,6 mil. kuna preuzima Plin VTC, uskoro potpisivanje ugovora

Ulaskom strateškog partnera, Virovitica i općine suvlasnici rasteretit će se budućih investicija
 Ranko Šuvar / CROPIX

Virovitička tvrtka Plin VTC za distribuciju i opskrbu plinom uskoro prelazi u ruke HEP Plina, koji je sa svojom ponudom od 19,6 milijuna kuna pomeo konkurenciju, objavljeno je na gradskim stranicama.

Službeno potpisivanje ugovora najavljeno je ovih dana i tek će tada HEP izaći s detaljnijim informacijama o akviziciji. HEP-u je to, inače, drugo preuzimanje na tržištu plina, u kontekstu liberalizacije i konsolidacije koja se događa. No, za razliku od prošle godine, kada je HEP Plin preuzeo plinsku mrežu u općini Feričanci, u slučaju Virovitice riječ je o preuzimaju kompletne tvrtke i njihovih kupaca.

U Virovitici su zadovoljni rezultatom te je i gradonačelnik Ivica Kirin istaknuo da je riječ o izboru najboljeg strateškog partnera u potezu koji je Gradska uprava dugo najavljivala, a sukladno velikoj promjeni koja će uslijediti 2021., odnosno kada će se tržište plina otvoriti i za kućanstva i prema kojem bi postojeći model poslovanja za gradsko komunalno poduzeće Plin VTC, ali i korisnike, postao neodrživ. Osim toga, ulaskom novog strateškog partnera u vlasničku strukturu, Grad i općine suvlasnici rasteretit će se budućih investicija i dugovanja.

Postupak prodaje udjela u tvrtki Plin VTC započeo je, inače, još u prosincu 2017., kada je Grad s općinama suvlasnicama Gradinom, Lukačem, Suhopoljem, Špišić Bukovicom te tvrtkom Plin VTC krenuo u pripremu postupka. Kako navode u Gradu, razlog zbog kojeg se u to krenulo jest to da su veliki distributeri konkurentniji te mogu ponuditi kupcima povoljniju cijenu dok je, s druge strane, Plin VTC premali da bi u budućnosti mogao biti konkurentan.

Naime, s obzirom na to da distributeri uvjetuju cijenu plina, specijalizirana poduzeća utječu na sve manju konkurentnost tradicionalnih poduzeća koja isključivo obavljaju djelatnost opskrbe plina u vlasništvu gradova i općina. Osim toga, infrastruktura je zastarjela, a time rastu i troškovi održavanja. To su razlozi zbog kojih većina općina i gradova u virovitičkom okruženju također počinje prodavati svoje plinske mreže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:45