Loša poslovna godina

Gubitak nacionalnog avioprijevoznika u prvih devet ove godine 48,4 milijuna kuna

AUTOR:

OBJAVLJENO:

31.10.2019. u 13:36

AUTOR:

OBJAVLJENO:

31.10.2019. u 13:36

Osijek, 190612.
Zracna luka Osijek od prije pet dana ima novog direktora Domagoja Marinica a od danas krece jedina redovita putnicka linija iz Osijeka.Avion Croatia Airlinesa ce tokom ljeta jednom tjedno i to utorkom povezivati Osijek i Split.Danasnji avion bio je popunjen gotovo do posljednjeg mjesta a za putovanje koje traje manje od sat vremena treba izdvojiti od 300 do 700 kuna,zavisno od vremena rezervacije karte.U toku su pregovori Zracne luke Osijek o uvodjenju jos jedne linije prema Dubrovnike te jedne prema Stutgartu.Na fotografiji:Putnici koji avionom Croatia Airlinesa putuju iz Osijeka u Split.
Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / CROPIX

Ukrcaj putnika u avion, ilustracija

Gubitak Croatia Airlinesa (CA) u prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosio je 48,4 milijuna kuna, dok je samo u trećem tromjesečju domaća aviokompanija ostvarila neto dobit od 41 milijuna kuna, priopćeno je u četvrtak iz CA-a.

"Iako je u drugom i trećem tromjesečju ostvarena dobit, ona nije dovoljna za pokrivanje gubitaka zimskog razdoblja niske potražnje na hrvatskom zrakoplovnom tržištu te je u razdoblju siječanj - rujan 2019.g. ostvaren gubitak iz poslovanja u visini od 30,4 milijuna kuna. S neto rezultatom financiranja krajnji gubitak iznosi 48,4 milijuna kuna", kaže se u priopćenju.

Operativni prihodi u razdoblju siječanj - rujan bili su 1,4 posto veći u odnosu na isto razdoblje lani, a uz zadržavanje istog broja prevezenih putnika kao i u razdoblju siječanj – rujan 2018.g. i prihodi od putničkog prometa na razini su istog promatranog razdoblja 2018. godine, dodaje se.

U prvih devet mjeseci CA je ukupno prevezao 1.701.571 putnika što je na razini istog razdoblja lani. Za 0,1 postotni bod povećan je putnički faktor popunjenosti, koji je iznosio od 73,8 posto. U međunarodnom redovitom prometu prevezeno je dva posto više putnika, dok je u domaćem redovitom i charter prometu ostvaren manji broj putnika u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

CA-ovi zrakoplovi su tijekom ovogodišnje turističke sezone u redovitom prometu letjeli na 30 međunarodnih i 8 hrvatskih odredišta u 24 države, a pritom su Zagreb izravno povezivali s 24 europska odredišta u 22 države, kaže se u priopćenju.