Poslovni rezultati

Grupacija Đuro Đaković prvo polugodište završila s više od 16 milijuna kuna gubitka

AUTOR:

OBJAVLJENO:

30.7.2019. u 15:02

AUTOR:

OBJAVLJENO:

30.7.2019. u 15:02

Slavonski Brod 170112.
Tvrtka Djuro Djakovic Specijalna vozila proizvodi Borbeno oklopno vozilo (BOV) AMV PATRIA za potrebe Ministarstva obrane Republike Hrvatske.Od narucenih 126 komada isporuceno je 68.Na BOV u je vatrena stanica Protector norveske tvrtke Kongsberg.
Na slici BOV AMV Patria u proizvodnim pogonima Specijalnih vozila.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / CROPIX

Radnik u tvornici Đuro Đaković grupe

Grupacija Đuro Đaković je u prvom polugodištu poslovala s ukupnim gubitkom od 16,2 milijuna kuna, od čega se na gubitak od prekinutog poslovanja odnosi se 2,9 milijuna kuna, dok je u redovnom poslovanju ostvaren gubitak od 13,3 milijuna kuna, pokazuje konsolidirani financijski izvještaj.

Ostvaren je pozitivan EBITDA u visini od 3,2 milijuna kuna što je smanjenje u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 16,9 milijuna kuna. Istodobno su ostvareni poslovni prihodi u visini od 187,7 milijuna kuna te izvoz u visini od 140,3 milijuna kuna što čini 74,8 posto poslovnog prihoda.

Iz podataka iz izvještaja je vidljivo da su osnovna žarišta gubitaka u poslovanju grupe ĐĐ Specijalna vozila d.d. i ĐĐ Industrijska rješenja. Naime, Specijalna vozila poslovala su s polugodišnjim gubitkom od 9,9 milijuna kuna, a gubitak Industrijskih rješenja iznosio je 4,7 milijuna kuna. ĐĐ Grupa d.d. zabilježila je gubitak od 2,5 milijuna kuna, dok su s druge strane ĐĐ Energetika i infrastruktura te ĐĐ Strojna obrada poslovale s dobiti od 2,8 odnosno 1,04 milijuna kuna.

Rezultat koji su ostvarili ĐĐ Grupa i ĐĐ Industrijska rješenja je odraz smanjenja obujma poslovanja u segmentu Industrije i energetike, kaže se u izvještaju i dodaje da su razlog tome izostanak i odgoda natječaja na kojima je taj segment poslovanja mogao dobiti nove poslove te optimizirati svoje kapacitete. S obzirom na to da postoje natječaji na kojima Grupacija Đuro Đaković ima realne šanse da pobijedi, očekuje se bolje poslovanje toga dijela grupacije, navodi se.