Razgrabljeni poticaji

Gotovo svi gradovi i svaka druga općina žele poticaje države za svoja smart city rješenja

Od 555 gradova i općina u zemlji na pripadajući javni poziv države javilo se njih 257
Sisak, Rijeka, Dubrovnik
 Profimedia, Alamy, Panthermedia

Čak 257 gradova i općina zatražilo je sufinanciranje države za svoje projekte razvoja pametnih rješenja u pružanju usluga građanima na pripadajućem natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

Zbog velikog interesa, u FZOEU su javni poziv za prikupljanje zahtjeva gradova i općina morali zaključiti gotovo tri mjeseca prije zamišljenog roka, odnosno svega nekoliko dana nakon otvaranja javnog poziva.

Aplikacije poput info centra gradske uprave u Dubrovniku pomoću koje turisti imaju uvid u posjećenost najvažnijih tamošnjih atrakcija, Smartice riječke gradske uprave za korištenje gradskog prijevoza ili 'pametnih' digitalnih rješenja koje pružaju informacije o slobodnim parkirališnim mjestima u više hrvatskih gradova, samo su neka od pametnih ili 'smart city' rješenja dosada primijenjenih u Hrvatskoj.

S druge strane, kako je upozoreno na nedavnoj konferenciji Jutarnjeg lista o strategiji razvoja pametnih gradova, još je puno prostora za primjenu i unaprijeđenje digitalizacije naše lokalne samouprave. Da bi se stvari mogle razvijati u tom smjeru svjedoči veliki interes koji su gradovi i općine iskazali na tekućem javnom pozivu FZOEU za sufinanciranje projekata primjene koncepta pametnih gradova i općina.

- Rezultati javnog poziva bit će poznati kroz mjesec i pol dana, što je i rok za obradu dospjelih prijava i donošenja odluke o sufinanciranju – poručili su nam iz FZOEU-a. Budući da se prijave još obrađuju, iz Fonda su nam bili u mogućnosti navesti samo kako se prikupljeni zahtjevi u najvećem postotku odnose na sufinanciranje 'pametnih rješenja' u integriranom upravljanju gradom i gradskim uslugama, održivom gospodarenju energijom, u zaštiti okoliša i klimatskim promjenama.

Prema podacima FZOEU, spomenuto sufinanciranje zatražilo je 106 gradova i 151 općina. Budući da je u Hrvatskoj 127 gradova i 428 općina, ispada da poticaje za razvoj 'smart city' rješenja žele gotovo svi gradovi i svaka druga općina u zemlji.

Zainteresiranim gradovima i općinama na raspolaganju je maksimalan iznos poticaja od 200 tisuća kuna po projektu, a ukupan budžet koji je FZOEU osigurao za potporu 'pametnim rješenjima' lokalne samouprave je osam milijuna kuna.

Ovo je prvi takav javni poziv FZOEU, a prema riječima direktora Fonda Dubravka Ponoša nagodinu će uslijediti drugi.

- Inovativan i učinkovit pristup upravljanja gradovima i općinama, njihovim resursima i javnim uslugama uz primjenu razvijenih digitalnih tehnoloških rješenja neophodan je za podizanje kvalitete života naših građana. Zato želimo potaknuti jedinice lokalne samouprave da vodeći se praksom svjetskih i europskih gradova kreiraju projekte i usluge koji će doprinijeti njihovom održivom razvoju – kazao nam je Dubravko Ponoš.

Prema pravilima javnog poziva FZOEU, gradovi i općine s potpomognutih područja države moći će ostvariti i do 80 posto potpore države unutar zamišljene investicije za razvoj svojih pametnih rješenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:47