Širenje poslovanja

Gideon Brothers otvorio pregovore s američkim divom Walmartom?

Premda nije imenovala tvrtku o kojoj u toj objavi govori, pretpostavlja se da je to američki trgovački div Walmart
Novi robot tvrtke Gideon Brothers u skladištu Atlantic Grupe
 Gideon Brothers

Domaća robotička tvrtka Gideon Brothers u utorak je na svojoj stranici na Facebooku objavila da su se njezini predstavnici sastali s vodećim američkim trgovcem, koji zapošljava više od dva milijuna radnika.

Premda nije imenovala tvrtku o kojoj u toj objavi govori, pretpostavlja se da je to američki trgovački div Walmart. Milan Račić, suosnivač Gideon Brothersa, nije nam htio to potvrditi na jučerašnjem okruglom stolu “Potencijal umjetne inteligencije za Hrvatsku” u organizaciji HUP-a. Rekao je samo da “neprestano imaju prezentacije u SAD-u, s velikom brojem tamošnjih tvrtki”. Objavu su u međuvremenu uklonili, a na naš službeni upit odgovorili su da su suosnivači Gideona Matija Kopić i Josip Ćesić u SAD-u jer sudjeluju na eventu na kojem su, među ostalim, i predstavnici velikih multinacionalnih korporacija.

Poslovne prilike

Iako je škrt na riječima po pitanju novih potencijalnih poslovnih prilika u SAD-u, Račić je jučer tijekom HUP-ove panel-rasprave bio itekako pričljiv na temu važnosti tehnologije umjetne inteligencije (AI) za domaće gospodarstvo.

- Hrvatska je dobra u tri stvari - turizmu, nogometu i logistici. Mi smo izabrali logistiku, ali brzo smo shvatili da nije dovoljno samo prodavati robote nego da je tvrtkama potrebno objasniti kako s pomoću njih organizirati posao, a tu u priču dolazi umjetna inteligencija - rekao i dodao da je ta tehnologija smjer u kojem ide budućnost i velika prilika za male tvrtke.

Neja Markičević / CROPIX
Milan Račić

S njime su se složili i ostali sudionici panel-rasprave. Marko Lukičić, osnivač tvrtke Acquaint koja umjetnu inteligenciju koristi u hotelijerstvu, naglasio je da je AI novi pristup rješavanju problema. Darko Jovišić, osnivač tvrtke Robotiq.ai, koja će uskoro predstaviti svoje rješenje za olakšavanje administracije temeljeno na umjetnoj inteligenciji, naglasio je da postoji jako puno primjera u državnoj administraciji koji bi se mogli riješiti tom tehnologijom.

- Samo na odabir imena tvrtke poduzetnik gubi vrijeme jer to mora proći nekoliko provjera i na kraju odluku suca. Zašto o tome odlučuje sudac kad je moguće napraviti jednostavno softversko rješenje, tzv. rule engine, s kojim bi odmah bilo vidljivo je li domena i ime koje poduzetnik želi odabrati zauzeto ili nije - iznio je primjer Jovišić.

Odgovor na to pitanje, ali i pitanje zašto Hrvatska debelo kasni s izradom nacionalne strategije za umjetnu inteligenciju, upućeno je Vladi Renduliću, članu Uprave APIS-a, ali i radne skupine koja izrađuje tu strategiju pod imenom “Nacionalni plan uvođenja umjetne inteligencije”. Inače, ta strategija trebala bi definirati ciljeve i poduprijeti povlačenje sredstava iz europskog programa “Digital Europe 2021. - 2027.”, u okviru kojeg je zemljama EU na raspolaganje stavljeno 2,5 milijardi eura za razvoj umjetne inteligencije.

Važni akteri

Rendulić, koji je u raspravi sudjelovao umjesto državnog tajnika Marija Antonića, uvjerio je prisutne da su u izradu strategije uključeni svi važni akteri, pa i akademska zajednica, te da će dokument biti gotov i na savjetovanju do kraja studenog ove godine. Međutim, sudionici panela istaknuli su da među članovima Vladine stručne skupine za umjetnu inteligenciju nema nijednog poduzetnika koji se tom tehnologijom u svojem poslovanju već bavi. Također, članovi Odbora HUP ICT-a predstavili su dokument temeljen na smjernicama radne skupine Europske komisije za umjetnu inteligenciju, koji sadrži preporuke i smjernice za uvođenje umjetne inteligencije u domaće gospodarstvo, te svoje ekspertize stavili na raspolaganje državi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:19