Nepoštivanje procedure

Francuske vlasti odbile Fordov plan o zatvaranju tvornice i otpuštanju 850 radnika

Ford je najavio zatvaranje tvornice Acquitaine Industries prije gotovo godinu dana
Ilustracija, tvornica Forda
 Profimedia, Eye Ubiquitous

Francuske vlasti odbile su plan američkog proizvođača automobila Forda o zatvaranju tvornice u Blanquefortu, dajući potencijalnom kupcu više vremena za sastavljanje primamljivije ponude.

Ford je najavio zatvaranje tvornice Acquitaine Industries prije gotovo godinu dana, otklonivši u prosincu ponudu tvrtke Punch-Powerglide, koju je poduprla francuska država, ocijenivši poslovni plan neuvjerljivim i najavljujući umjesto toga otkaze.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, naklonjen poslovnim krugovima, ocijenio je takvu odluku "neprijateljskom i neprihvatljivom". Bio je to prvi sukob vlade i velike multinacionalne kompanije od početka Macronova mandata prije dvije godine.

Acquitaine Industries proizvodi košare za mjenjače od 1972. godine.

U ponedjeljak navečer vlasti na jugozapadu Francuske odbile su Fordov plan o otpuštanju 850 radnika, navodeći kao razlog "nepoštivanje" procedure. Time je, prema tumačenju izvora u vladi, francusko-belgijski proizvođač automobilske opreme dobio još dva tjedna za "poboljšanje" ponude koju je Ford bio odbacio.

Francuske su pak vlasti dobile još 21 dan za analizu stanja. Žele da i Ford poboljša svoju ponudu kako bi se bolje zaštitila radna mjesta nakon zatvaranja pogona u kolovozu.

Lokalni predstavnik sindikata Confederation Generale du Travail i poznati ljevičarski političar Philippe Poutou izrazio je zadovoljstvo viješću o odgodi.

"To će natjerati Ford da preispita stav i ozbiljnije razmotri Punchovu ponudu koju podupiru zaposlenici. Dobivamo još nekoliko tjedana da poboljšamo izglede za spašavanje tvornice", izjavio je Poutou za AFP dodavši da "pritom dodatno vrijeme ne jamči da će u tome uspjeti jer je poznato da ima teškoća s finalizacijom ponude potencijalnog kupca. Barem se bitka nastavlja".

Punch-Powerglideova kupnja tvornice otvorila bi mogućnost očuvanja 350 radnih mjesta, istaknuo je Jean-Marc Chavant iz sindikata Force Ouvriere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:20