Vrijedan projekt

Foto/Video: Svečano otvorena modernizirana klaonica u Mesnoj industriji Vajda

Time je završen investicijski projekt tehnološke modernizacije vrijedan više od 50 milijuna kuna
Ministar Tolušić u obilasku tvornici
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Danas je službeno otvorena jedna od najsuvremenijih klaonica u Hrvatskoj i regiji u Mesnoj industriji Vajda, a time je završen investicijski projekt tehnološke modernizacije vrijedan više od 50 milijuna kuna.

- Osim što je donijela nova zapošljavanja i poboljšanje radnih uvjeta zaposlenika, ova investicija bila je nužan preduvjet za povećanje kooperantskog uzgoja tovnih svinja. U ovom trenutku imamo gotovo 80 kooperanata, prvenstveno na području Međimurja i Slavonije, koji su lani za nas proizveli 142.000 svinja, a do kraja ove godine tu brojku planiramo povećati na 200.000 - istaknuo je Alen Kajmović, predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda.

Prioritet poslovanja je proizvodnja utemeljena na domaćoj sirovini i ostvarenje samodostatnosti kroz vlastiti sustav kooperacije, bez uvoza sirovine, poručio je dodavši kako dosadašnji rezultati daju razloga za vjerovati da uspješno koračaju prema tome cilju.

- Cilj nam je da Vajdini proizvodi budu sinonim za 100 posto hrvatsko, odnosno da u potpunosti budemo samodostatni u osiguravanju hrvatske sirovine u svih 270 maloprodajnih mjesta diljem Hrvatske. Uvjeren sam kako će i država u vremenu pred nama učiniti puno više kako bi motivirala ljude da se vrate primarnoj proizvodnji. To je jedini način za zaustavljanje negativnih trendova - zaključuje Kajmović.

Pridruživanje Mesne industrije Vajda Grupi Pivac 2015. godine nije bilo prekretnica samo za Vajdu, već i velik iskorak za čitavu grupu koja obuhvaća tri mesno-prerađivačke tvrtke. S više od 2.000 zaposlenika, 270 vlastitih maloprodajnih objekata diljem Hrvatske i suradnjom sa svim većim trgovačkim lancima na hrvatskom tržištu te plasmanom proizvoda na tržište Europske unije, Grupa Pivac jedna je od najvećih obiteljskih mesnih industrija u ovom dijelu Europe te ujedno predvodnica hrvatske prerađivačke industrije po reinvestiranju dobiti, poručili su iz te grupacije.

- Planiramo daljnje jačanje vlastitog uzgoja, nastavak ulaganja u proizvodne kapacitete i razvoj kvalitetnih proizvoda, zadovoljne zaposlenike te otvaranje novih radnih mjesta kroz širenje maloprodaje i rast proizvodnje. Pritom je ključno da je projekt revitalizacije svinjogojske proizvodnje kroz Vajdinu kooperaciju i proširenje klaoničkog kapaciteta omogućio maksimalno korištenje domaće sirovine u svim tvrtkama Grupe Pivac - kazao je Igor Miljak, predstavnik Grupe Pivac i predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

- Ovaj pogon, u koji je uloženo 22,67 milijuna kuna kroz mjeru 4 Programa ruralnog razvoja, najbolji je dokaz za to. Ovakve investicije donose nova zapošljavanja i jačaju kooperaciju s lokalnim uzgajivačima koji na taj način imaju osiguran plasman svojih proizvoda. Mesna industrija Vajda odličan je primjer kako se unutar jedne tvrtke može zaokružiti cijeli poslovni proces od tova junadi i svinja do prodaje mesa u vlastitim maloprodajnim objektima - naglasio je ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić koji je također nazočio svečanom otvaranju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:29