Novi otkazi

Fiat Chrysler ukida 1500 radnih mjesta, premijer: 'Borit ću se rukama i nogama za radnike'

Odluka je donesena kako bi se proizvodnja bolje uskladila s globalnom potražnjom
Tvornica Fiata Chryslera u Ontariju
 Rebecca Cook / REUTERS

Talijansko-američki proizvođač automobila Fiat Chrysler Automobiles (FCA) najavio je da će ukinuti oko 1.500 radnih mjesta u tvornici u kanadskom Windsoru.

Odluka stupa na snagu krajem rujna, a donesena je kako bi se „proizvodnja bolje uskladila s globalnom potražnjom”, objasnili su iz Fiat Chryslera u izjavi za kanadske medije.

Uprava će ponuditi odlazak u mirovinu radnicima koji ispunjavaju uvjete i paralelno nastojati na raspoloživim radnim mjestima zaposliti na puno radno vrijeme otpuštene radnike do sada zaposlene na skraćeno radno vrijeme, pri čemu će prioritet imati stariji radnici.

Najava otkaza novi je udarac za saveznu državu Ontario budući da je i General Motors za kraj godine najavio ukidanje 2.500 radnih u tvornici u Oshawi.

„Jako sam zabrinut za 1.500 radnika i njihove obitelji, kao i za zajednicu auto industrije Windsor & Cdn – svi su oni pogođeni odlukom kanadskog ogranka FCA o ukidanju treće smjene u tvornici u Windsoru”, napisao je na Twitteru predsjednik sindikata Unifor Jerry Dias, dodajući kako sindikat zahtijeva hitan sastanak s upravom kompanije.

Premijer Ontarija Doug Ford obećao je da će se „boriti i rukama i nogama kako bi zaštitio poslove radnika automobilske industrije u Windsoru”.

Chryslerova tvornica u Windsoru zapošljava oko 6.100 radnika a proizvodi mini kombije Chrysler Pacifica i Dodge Grand Caravan.

Krajem veljače iz Fiat Chryslera su najavili gradnju nove tvornice automobila u Detroitu, prve u "gradu motora" nakon 27 godina „suše”. Novi je pogon sastavni dio 4,5 milijardi dolara vrijednog investicijskog plana kojim će se u SAD-u otvoriti 6.500 radnih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:29