Velika transakcija

ExxonMobil prodaje biznis u Norveškoj, spremni su ga prepustiti za 3,8 milijardi eura

Var Energi kupnjom Exxonovih biznisa postaje druga najveća naftna kompanija u Norveškoj
Naftna platforma, ilustracija
 Nerijus Adomaitis / REUTERS

Jedna od najvećih globalnih naftnih kompanija i najveći svjetski trgovac naftom, američki ExxonMobil, pregovara s norveškim Var Energijem o prodaji svog norveškog biznisa čija se vrijednost procjenjuje na tri milijarde i 800 milijuna eura, navodi list Dagens Naeringsliv.

ExxonMobil u Norveškoj ima nekoliko tvrtki za istraživanje, crpljenje, preradu i prodaju nafte i plina, kao i pripadajuće ugovore vezane na koncesije naftnih i plinskih polja te rafineriju u Slagentangenu. Dio svjetskih medija najavu Exxonova napuštanja Norveške vidi kao dio fokusiranja te kompanije na matično američko tržište i ulaganja u tamošnji biznis.

- Možemo potvrditi da je potpisan ekskluzivni ugovor o daljnjim pregovorima između ExxonMobila i Var Energija o mogućem stjecanju vlasničkih udjela ExxonMobil u licencama na norveškom kontinentalnom pojasu - potvrdila je za Dagens Naeringsliv direktorica odnosa s javnošću norveškog Exxona Anne Fougner.

Norveški dnevnik procjenjuje da će Var Energi preuzimanjem Exxonova biznisa postati druga najveća naftna kompanija na norveškom tržištu, odmah iza državnog Petora. U slučaju konačnog dogovora s Exxonom, prema istome izvoru, Var Energi dostići će dnevnu proizvodnju od 300 tisuća do 350 tisuća barela nafte.

Var Energi u većinskom je vlasništvu talijanskog Enija, a oko 30 posto njegovih dionica drži norveški investicijski fond HitecVision. Fokus Var Energije, koji ima oko 800 zaposlenih, u istraživanju i crpljenju nafte i plina je 14 nalazišta, odnosno platformi u Sjevernom, Barentsovom i u Norveškom moru.

Očekivano, povlačenje Exxona iz Norveške privlači pozornost i zbog činjenice da je američka kompanija pionir naftnog biznisa u toj skandinavskoj državi s započetim poslovima 1893. godine.

Dio svjetskih medija procjenjuje kako bi idući Exxonov potez u povlačenju iz Europe mogla biti prodaja poslova te multinacionalke u britanskom dijelu Sjevernog mora, gdje rade na četrdesetak platformi kroz zajednička ulaganja s Royal Dutch Shellom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 15:34