Masovno gašenje proizvodnje

Europski proizvođači automobila zatvaraju tvornice, smanjuju proizvodnju zbog korone

AUTOR:

OBJAVLJENO:

11.3.2020. u 15:21

AUTOR:

OBJAVLJENO:

11.3.2020. u 15:21

Robots manufactured by Comau are pictured on the assembly line of the Fiat 500 BEV Battery Electric Vehicle, the first of its kind in Europe, during its inauguration at the Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Mirafiori plant in Turin on July 11, 2019. (Photo by Miguel MEDINA / AFP)
Miguel MEDINA / AFP

Tvornica Fiat Chryslera u Torinu

Najveći europski proizvođači automobila i dijelova u srijedu su u Italiji užurbano počeli zatvarati tvornice i smanjivati proizvodnju a razmišljaju i o tome da radnike u drugim zemljama pošalju kućama, što je prvi znak da koronavirus remeti i posrnulu europsku automobilsku industriju.

Fiat Chrysler je izvijestio o privremenom prekidu proizvodnje u nekim talijanskim tvornicama, najavivši smanjenje proizvodnje u uvjetima najveće epidemije koronavirusa u Europi. Talijansko-američki proizvođač pojačao je mjere zaštite u svim postrojenjima, uključujući intenzivno čišćenje svih radnih i prostora za odmor, čime je podržao direktive talijanske vlade za suzbijanje epidemije.

Talijanski proizvođač guma Pirelli poručio je da smanjuje proizvodnju na nekoliko dana u tvornici u Settimo Torineseu na sjeveru zemlje nakon što je kod jednog radnika potvrđena zaraza koronavirusom. Italija je najteže pogođena epidemijom koronavirusa, nakon Kine, a nezapamćena karantena u cijeloj zemlji stvorila je dodatne pritiske automobilskoj proizvodnji.

I kompanije u drugim zemljama, uključujući najvećeg britanskog proizvođača automobila Jaguar Land Rovera i vlasnika Peugeota PSA, nastoje suzbiti infekciju među zaposlenicima, što ističe rizike za poslovanje koji nadilaze okvire nabavnih lanaca i granice Italije.

Francuski proizvođač pojačao je mjere sigurnosti u srijedu u tvornici s 5.000 tisuća zaposlenih u Mulhouseu, u istočnoj Francuskoj, nakon što je jednom zaposleniku potvrđena zaraza koronavirusom, izjavila je glasnogovornica. Iz Seata, španjolskog ogranka njemačkog Volkswagena, poručili su da razmatraju opciju da radnike iz tvornica na području Barcelone privremeno pošalju kućama zbog problema s nabavom.

"Tvornica u Martorellu trenutno normalno radi. Međutim, postoji nekoliko rizika povezanih s koronavirusom koji je pogodio nabavne lance", rekao je glasnogovornik. Dodaje da će Seat privremeno otpustiti radnike bude li prisiljen smanjiti proizvodnju zbog problema s nabavom. U slučaju privremenih otkaza španjolski radnici obično dobiju dio plaće.

Ti poremećaji najnoviji su u nizu udaraca europskoj automobilskoj industriji, kojoj dugo već glavobolje zadaju slaba globalna potražnja i visoki troškovi usklađivanja sa strogim pravilima o emisijama štetnih plinova.

Virus je već uzeo danak u Kini, najvećem svjetskom tržištu automobila, gdje je prošlog mjeseca prodaja automobila naglo pala jer kupci zbog epidemije nisu izlazili iz kuća.

Jedno udruženje automobilske industrije prošli je tjedan upozorilo da bi prodaja automobila u Italiji, trećem najvećem gospodarstvu eurozone, mogla pasti 15 posto.