Pregovori EU i SAD-a

EU zauzela stav za pregovore s SAD: Stop Trumpovim 'škarama' na automobile i masline iz EU

Parlament EU uskratio je Komisiji mandat za nove pregovore s SAD-om, ali to nije uvjet
Cecilia Malmstrom
 Vincent Kessler / REUTERS

Unatoč zauzetom stajalištu da s SAD-om neće biti pregovora o novom trgovačkom sporazumu dok se ne povuku američke carine na europski čelik i aluminij, iz institucija Europske unije sve je više signala da će pregovori s Washingtonom biti nastavljeni. Pripreme za nastavak pregovora teku ne samo u Europskoj komisiji, nego i u Europskom parlamentu.

Cecilia Malmstrom, glavna pregovaračica EU s američkom stranom o daljnjim uvjetima međusobne trgovine, vratila se nedavno iz Washingtona gdje je vodila razgovore s američkim dužnosnicima zaduženima za trgovačke odnose s Europom.

- EU i SAD se slažu da pravila Svjetske trgovačke organizacije (WTO) treba reformirati i ažurirati. Slažemo se oko dijagnoze, ali ne i oko 'lijeka' za probleme WTO-a – pomirljivo je nastupila na konferenciji na Sveučilištu Georgetown Cecilia Malmstrom. Apelirala je da bi nastavak postupka uvođenja carina na uvoz automobila iz EU koji je započela administracija Donalda Trumpa bila velika pogreška ne samo za ove dvije, nego, istaknula je, i cijelu svjetsku ekonomiju.

Osim odustajanja od plana carinjenja europskih automobila, kao i povlačenja uvedenih nameta na čelik i aluminij, glavna EU pregovaračica s Amerikancima traži i obustavu američkih carina uvedenih na španjolske masline. Neprijateljski potez Trumpove administracije prema maslinama iz Španjolske dobio je nešto manje publiciteta u svjetskim medijima, a EU je i zbog njega najavila pokretanje odgovarajućeg postupka protiv SAD u WTO-u.

Iznoseći pregovaračku poziciju EU u odnosima s SAD-om, Cecilia Malmstrom otkrila je da Unija traži jača pravila trgovine koja, kazala je, odgovaraju svrsi za ovo stoljeće i pitanjima poput industrijskih subvencija i prisilnog prijenosa tehnologije.

- Ako možemo učinkovito reformirati i ažurirati WTO, možemo postaviti pravila globalizacije – upozorila je glavna pregovaračica EU, iz čijih je nastupa nakon posjeta SAD-u jasno da nije dobila jamstva o odustajanju Trumpove administracije od zavođenja carina europskoj automobilskoj industriji. Isto tako je jasno da nema suglasja dviju strana oko (ne)uključivanja poljoprivrede u pregovore o novim uvjetima međusobne trgovine, pri čemu europska strana inzistira da se poljoprivreda ostavi po strani.

Europski parlament uvrstio je na svoju, za idući tjedan zakazanu sjednicu raspravu o trgovačkim pregovorima s SAD-om i velikom trgovačkom sporazumu TTIP-u pregovore o kojem je predsjednik Trump jednostrano prekinuo. Rasprava u parlamentu EU dolazi nakon što su zastupnici tog tijela Komisiji prošlog tjedna uskratili mandat za nove pregovore s Amerikancima.

Odbijenica parlamenta rezoluciji o nastavku pregovora s SAD-om uslijedila je iako se u njoj, među ostalim, predlaže da, u slučaju novih carina SAD-a prema robi iz EU, odgovori istom mjerom ili istupi iz pregovora, ako pregovarači Unije procijene da je potrebno.

Europska komisija može ući u nove pregovore s SAD-om i bez potpore parlamenta. U odbačenoj rezoluciji predlagalo se nametanje obveze Komisiji da izvješćuje parlamentarce o svakoj fazi eventualnih pregovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:12