EU u deficitu

EU povećala višak u gospodarskoj razmjeni s SAD-om, ali i manjak u bilanci s Kinom

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

19.3.2019. u 13:09

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

19.3.2019. u 13:09

Businessman counting euros, Image: 295530919, License: Rights-managed, Restrictions: Specifically, you may not use the Images in ways or contexts that might reasonably be construed as pornographic, defamatory, libellous or otherwise unlawful;
Specifically, you may not use images depicting any model in any unduly controversial or unflattering context, unless accompanied with a statement indicating that the person is a model and the images are being used for illustrative purposes only., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, ImageSource
Profimedia, ImageSource

Ilustracija

Gospodarstva Europske unije zabilježila su u siječnju ove godine manjak u trgovačkoj razmjeni s ostatkom svijeta od gotovo 25 milijardi eura, objavio je Eurostat. Riječ je blagom pogoršanju u odnosu na rezultat koji je EU u gospodarskoj razmjeni s ostalim ekonomijama ostvario u siječnju prošle godine, kada je deficit iznosio 21 milijardu eura.

Izvoz iz EU dosegao je u prvom mjesecu ove godine 153 milijarde i 600 milijuna eura, ostvarivši rast od 2,1 posto u odnosu na lanjski siječanj. Uvoz je u promatranim razdobljima rastao po većoj stopi, od 3,9 posto, ostvarivši vrijednost od 178 milijardi i 500 milijuna eura.

Za razliku od EU, gospodarstva eurozone koja obuhvaća 19 članica, ostvario je siječanjski višak u gospodarskoj razmjeni s ostatkom svijeta od milijardu i 150 milijuna eura. Ipak, i suficit eurozone u prvom mjesecu ove godine u padu je odnosu na siječanj 2018., i to za milijardu i 600 milijuna eura. Uz to, i u eurozoni u siječnju ove godine stopa rasta uvoza bila je veća od izvozne, 3,4 posto u odnosu na 2,5 posto.

Promatrano po glavnim robama i uslugama u trgovačkoj razmjeni, EU je najveći pad izvoza u siječnju ove godine zabilježila na stavci energije, od 11 posto. Najveći rast uvoza gospodarstva Unije tiče se hrane i pića (sedam posto) i kemikalija, kojih je uvezeno deset posto više nego u siječnju 2018..

Kada su u pitanju izvozna tržišta, EU je u siječnju ove godine povećala izvoz i poboljšala višak za jedan posto u gospodarskoj razmjeni s SAD-om, u odnosu na početak prošle godine. S druge strane, 'minus' u trgovačkoj razmjeni s Kinom u promatranim razdobljima EU je povećala za 20 posto.

Deficit trgovačke bilance u siječnju ekonomije Unije bilježe i u razmjeni s Južnom Korejom, Turskom i Indijom. Zanimljivo je da izvoz članica Unije u Rusiju, u uvjetima obostrano uvedenih sankcija, stagnira, dok je uvoz s ruskog tržišta u siječnju ove godine bio za osam posto veći nego početkom prošle godine.