Brže do likvidnosti

Erste i HPB omogućili jednostavno odobrenje kredita uz HBOR-ovo portfeljno osiguranje

vaj program osiguranja HBOR provodi kako bi izvoznicima omogućio jednostavnije i brže odobrenje kredit
Tamara Perko
 HBOR

HBOR je potpisao Sporazum o osiguranju portfelja kredita za likvidnost izvoznika – COVID - 19 s Erste&Steiermärkische Bank d.d. i Hrvatskom poštanskom bankom d.d. Ovim sporazumom omogućeno je brže i jednostavnije odobrenje novih kredita za očuvanje likvidnosti izvoznika, uključujući i turistički sektor.

Korisnici osiguranja bit će banke koje će temeljem vlastitih kriterija i poslovnih politika odobravati nove kredite za likvidnost izvoznicima, uključujući i turistički sektor, odnosno poslovnim subjektima koji su u zadnjoj poslovnoj godini, za koju su dostupna službena financijska izvješća, ostvarili najmanje 20 posto prihoda od izvoza.

Banke će, prema unaprijed dogovorenim uvjetima prihvatljivosti i troškovima osiguranja, samostalno odlučivati o kreditima koje će uključiti u portfelj kredita koje HBOR osigurava do 50 posto iznosa glavnice, redovne ugovorene kamate, interkalarne i kamate u počeku.

U osigurani portfelj po ovom programu mogu biti uključeni novi krediti za likvidnost s počekom do jedne godine i rokom otplate do pet godina.

“Ovaj program osiguranja HBOR provodi kako bi izvoznicima, koji su se susreli s poteškoćama u poslovanju kao posljedicom pandemije COVID – 19, omogućio jednostavnije i brže odobrenje kredita za likvidnost. Po izmjeni Uredbe o osiguranju, koja je u tijeku, banke će moći koristiti portfeljno osiguranje i za odobrenje kredita za likvidnost posrednim izvoznicima, odnosno dobavljačima izvoznika. Očekujemo da će se provedbi ovog programa uskoro pridružiti i druge banke“, istaknula je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

„Sa svoje strane ulažemo sve potrebne napore kako bi i u dijelu kreditiranja za očuvanje likvidnosti dali svoj doprinos te poslovnim subjektima i na ovaj način omogućili da lakše prebrode trenutačnu situaciju. Erste banka raspolaže dovoljnom količinom likvidnosti, a ovim portfeljnim osiguranjem ostvaren je jedan od bitnih preduvjeta za financiranje naših klijenata izvoznika, ali i svih ostalih izvoznika koji apliciraju za kredit u Erste banci“, rekao je Boris Centner, član uprave Erste banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:40