E-mobilnost

Ekološki oblici prijevoza: Hrvatska pošta nabavlja više od 60 električnih automobila

U Pošti su 2015. nabavili 180 električnih bicikala što se pokazalo dobrim rješenjem
Ilustracija, Toyota Prius Hybrid
 Profimedia, Alamy

Hrvatska pošta planira nabaviti električne automobile radi obavljanja svoje djelatnosti. Osim nabave električnih automobila, Pošta bi mogla graditi i punionice električnih automobila.

Informacija je to koja se mogla čuti jučer na konferenciji “Trendovi i perspektiva e-mobilnosti”, koju je u zagrebačkom hotelu Westin organizirala Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham), u suradnji s HT-om, Mitsubishi Motorsom i Porscheom. U fokusu konferencije bili su ekološki prihvatljivi oblici prijevoza, s naglaskom na električne automobile.

Prema neslužbenim informacijama, Pošta namjerava nabaviti više od 60 električnih automobila, no za to čeka natječaj kojim će država potaknuti njihovu kupnju. U Pošti su još 2015. nabavili 180 električnih bicikala i oni su se, objašnjavaju naši sugovornici iz tog poduzeća, pokazali dobrim i ekološki prihvatljivim rješenjem.

Država je već pokazala namjeru subvencioniranja takvih, u Hrvatskoj još slabo zastupljenih vozila. Naime, danas bi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost trebao objaviti 12 milijuna kuna vrijedan javni poziv za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila kojim će se građanima subvencionirati kupnja takvih vozila. Prema dostupnim informacijama, poticaji bi trebali iznositi do 40 posto cijene, odnosno do 80.000 kuna, ovisno o vrsti vozila. Uskoro bi sličan model poticanja trebao zaživjeti i za tvrtke, za koje će se, kako je objavljeno, izdvojiti 13 milijuna kuna.

Predstavnici automobilske branše koji su sudjelovali na panelu - Branko Kondić iz LMG Autokuće i Robert Gogić iz Porschea Croatia - pohvalili su nastojanja države da potakne nabavu ekološki prihvatljivih vozila.

- Ne možemo još govoriti o konkretnim iznosima, ali vjerujem da neće biti problema da iznos poticaja u sljedećoj godini bude i 60 milijuna kuna. To je izvjesna brojka - istaknuo je Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Jedna od zapreka većem korištenju električnih automobila je nedovoljan broj punionica, poruka je s panela. Očekivanja govore da će Hrvatska u budućnosti za gradnju punionica izdvojiti do 10 milijardi kuna. Na to će utjecati i propisi EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:01