Florian Grupa

EBRD sa 10 milijuna eura podupire izgradnju pogona za proizvodnju peleta u Lipovljanima

Tvrtka će kredit koristiti za financiranje izgradnje pogona za proizvodnju peleta, koji će kao sirovinu koristiti drvne ostatke
Ilustracija, drvna industrija
 REUTERS

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Fond za kapitalna ulaganja u mala i srednja poduzeća (ENEF) odobrili su 10 milijuna eura vrijedan kredit tvrtki Lipovljani Lignum, koja se nalazi u sastavu talijanske Florian Grupe, vodećeg europskog proizvođača masivnih ploča.

Tvrtka će kredit, stoji u priopćenju EBRD-a, koristiti za financiranje izgradnje pogona za proizvodnju peleta, koji će kao sirovinu koristiti drvne ostatke. Proizvodni pogon gradit će se u sklopu tvrtke DI Novoselec, podružnice Lipovljani Lignuma.

Florian Grupa je na hrvatsko tržište ušla 1994. godine, a trenutno zapošljava 820 ljudi na pet proizvodnih lokacija. U EBRD-u ističu i kako bilježi velik rast. Grupa se bavi cijelim drvoprerađivačkim proizvodnim lancem, od primarne prerade i pilane pa do proizvodnje širokog asortimana drvnih proizvoda, poput panela, podnih obloga i namještaja. Osim u Hrvatskoj, Florian Grupa ima podružnice i u Francuskoj i Mađarskoj.

"Ova transakcija daje poticaj našem poslovanju u Hrvatskoj te nam omogućuje smanjenje proizvodnog otpada i puno iskorištavanje sirovine u procesu prerade drva", poručili su Elvio i Stefano Florian.

U EBRD-u ističu da novom investicijom podupiru održivo financiranje i provedbu projekata povećanja učinkovitosti resursa i smanjenju emisije ugljičnog dioksida. Dodaju kako se Florian Grupa obvezala na uvođenje dodatnih standarda korporativnog upravljanja. Florian Grupu u projektu podržavaju i financijski savjetnik InterCapital, te industrijski savjetnik Lavorenti & Associati.

"Sretni smo što možemo podržati ovaj inovativni projekt koji će drvni otpad nastao iz proizvodnog procesa pretvoriti u biomasu koja će se koristiti kao izvor energije. To je izvrstan primjer cirkularne ekonomije u drvoprerađivačkoj industriji te pristupa koji je fokusiran na smanjenje razine otpada i povećanje udjela recikliranih proizvoda", ocijenila je Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a za Hrvatsku.

EBRD je, inače, u Hrvatsku dosad uložio 3,8 milijardi eura kroz 207 projekata, ističu u toj međunarodnoj financijskoj instituciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:34