Prehrambene tvrtke

Dok Podravka povećava profitabilnost, Luka Rijeka nema čime biti zadovoljna

Za Luku Ploče 2019. je počela neuobičajeno dobro: povećali su prihode, a neto dobit je iznosila 5,1 milijun kuna
Ilustracija - tvornica Kraš
 Marko Todorov / Hanza Media

Do kraja travnja kompanije čije su dionice izlistane na Zagrebačkoj burzi (ZSE) morale su regulatoru (Hanfa) i samoj Burzi dostaviti financijska izvješća za prošlu godinu revidirana od neovisnih revizora, kao i nerevidirane financijske rezultate za tromjesečno razdoblje završeno 31. ožujka 2019.

Nakon što su u prvom dijelu ove analize obrađene kompanije iz industrijskog sektora, u ovom dijelu analize donosimo pregled poslovanja nekih od važnijih kompanija iz sektora prehrane i transporta.

Prehrambeni sektor

PODRAVKA

U 2018. Grupa Podravka ostvarila je prihode od prodaje u iznosu od 4,23 milijardi kuna, što je povećanje za 2,9 posto ili 121 milijun kuna u odnosu na 2017. Rast prihoda rezultat je organskog rasta: prihodi od vlastitih brendova porasli su 3,4 posto, a promatrano po segmentima, rastu su približno podjednako pridonijeli i segmenti farmaceutike (+3,4 posto) i prehrane (+2,8 posto).

Kao rezultat kontrole operativnih troškova, profitabilnost je značajno povećana: neto dobit pripisana imateljima kapitala matice iznosila je 205,7 milijuna kuna, što predstavlja znatan rast u odnosu na godinu prije, kada je ostvarena dobit iznosila samo 18,3 milijuna kuna. Na usporedivoj razini, kada se isključe jednokratne stavke poput otpisa potraživanja prema koncernu Agrokor, neto dobit nakon manjinskih interesa na normaliziranoj razini bila je 50,7 milijuna kuna viša u odnosu na 2017. (+30,6 posto).

To je najbolji operativni rezultat u dugogodišnjoj Podravkinoj povijesti, a investitori na Zagrebačkoj burzi to su prepoznali, pa je u 2018. cijena dionica Podravke ostvarila rast od velikih 38,9 posto unatoč tome što je Crobex istodobno pao za 5,1 posto.

U posljednje tri godine Podravka je isplaćivala dividendu od 7 kuna po dionici, a ove je godine prijedlog Uprave povećanje od 2 kune, odnosno ukupno 9 kuna po dionici. Na trenutnu razinu cijene dionice (390 kuna) dividendni prinos je oko 2,3 posto.

Nakon iznimno dobre 2018., Grupa Podravka nastavlja s rekordnim poslovnim rezultatima i u prvom tromjesečju ove godine. Prihodi od prodaje porasli su za 2,9 posto te su prvi put u povijesti u prvome tromjesečju ostvareni prihodi od prodaje viši od milijardu kuna. Neto dobit iznosila je 80,1 milijun kuna, što je također najviša razina u povijesti, a predstavlja rast od 14,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Rast dobiti rezultat je organskog rasta bez izvanrednih utjecaja, stoga su rezultati tim impresivniji.

Koprivnica,210217.
Danas se odrzala Skupstina dionicara Podravke na kojoj je imenovan novi Nadzorni odbor. Skupstinu je vodio ministar drzavne imovine Goran Maric.
Na fotografiji: ZUparvna zgrada.
Foto: Nikola Wolf / Podravski list  /CROPIX
Nikola Wolf / Podravski list / CROPIX
Zgrada Podravke

ATLANTIC GRUPA

Atlantic Grupa je u 2018. godini ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 5,26 milijardi kuna, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja nominalni rast od 0,3 posto. Stvarni organski rast od prodaje, kada se isključe rezultati prodaje dijela proizvodnje zbog provođenja strategije dezinvestiranja nestrateških poslovnih operacija, iznosio je 4,2 posto.

Iskazana neto dobit nakon manjinskih interesa iznosila je 244 milijuna kuna, što je pad od 11,5 posto u odnosu na 2017. No, profitabilnost je na usporedivoj osnovi porasla: normalizirana EBITDA porasla je za 9,3 posto, a normalizirani EBIT za 13,1 posto.

Povećana profitabilnost, snažan novčani tijek iz poslovnih aktivnost te prodaja nekih poslovnih operacija rezultirali su snažnim razduživanjem kompanije: neto dug pao je za 27 posto, a omjer neto duga i normalizirane EBITDA iznosio je samo 1,5 na kraju 2018.

Atlantic Grupa dobila je prošle godine nagradu Zagrebačke burze za odnose s investitorima, a cijena dionice ATGR u 2018. porasla je za velikih 34,5 posto. U 2019. dioničarima će isplatiti dividendu u iznosu od 32 kune po dionici, što je drugu godinu zaredom otkako dividenda raste (u 2018. 20 kuna, u 2017. 13,5 kuna) te na trenutnu cijenu dionice dividendni prinos iznosi 2,7 posto.

Atlantic Grupa odlično je započela i ovu poslovnu godinu: u prvom kvartalu 2019. ostvaren je prihod od prodaje u iznosu od 1,2 milijarde kuna, što u odnosu na isto razdoblje 2018. predstavlja rast od 5,1 posto. Dobit iz poslovanja (EBIT) iznosi 105 milijuna kuna i veća je 24,3 posto (na usporedivoj razini 23 posto), dok neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 81 milijun kuna i veća je 31,4 posto (na usporedivoj razini 33,2 posto) u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Neto dug kompanije i u 2019. se nastavlja smanjivati.

191006 zagreb
zgrada  atlantic grupe miramarska
foto goran mehkek
-novac-
Goran Mehkek / Hanza Media
Zgrada Atlantic Grupe

KRAŠ (oznaka dionice: KRAS)

Kraš Grupa je u 2018. ostvarila poslovne prihode u iznosu od 1,014 milijardi kuna, što je 0,9 posto manje u odnosu na 2017. Unatoč blagom smanjenju prihoda, profitabilnost se povećala, no Uprava nastavlja sa standardnim šturim izvještavanjem, pa nema dodatnih pojašnjenja. EBITDA je porasla na 116,2 milijuna kuna, odnosno viša je za 10,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, EBIT je porastao na 65 milijuna kuna, odnosno za 20,4 posto, a neto dobit pripisana imateljima kapitala matice iznosila je 49,7 milijuna kuna te je 66 posto viša nego 2017.

Bilanca kompanije izgleda vrlo dobro, a prošle je godine provedena dokapitalizacija u iznosu od 50 milijuna kuna: to je, uz rast profitabilnosti, rezultiralo dodatnim smanjenjem zaduženosti kompanije pa je omjer neto duga u odnosu na EBITDA bio samo 1,7.

U prvom kvartalu 2019. prihodi od prodaje bili su na razini prethodne godine unatoč rastu prihoda od izvoza od 10,1 posto, a neto dobit porasla je na 4,9 milijuna kuna, što je 1,1 milijun kuna bolje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

U ovoj će godini Kraš, baš kao i lani, dioničarima isplatiti 10 kuna dividende po dionici; na trenutnu cijenu dionice dividendni prinos iznosi 2,5 posto.

Sektor transporta

LUKA RIJEKA

U 2018. Luka Rijeka je ostvarila 144,1 milijun kuna prihoda od prodaje, što je 7,5 posto manje od ostvarenog u 2017. Naturalni pokazatelji naznačuju da je ostvaren promet od 2,53 milijuna tona tereta, odnosno 1 posto manje nego u prethodnoj godini: prekrcaj rasutih tereta porastao je za 6 posto, a kod generalnih tereta i kontejnera došlo je do pada od 12, odnosno 16 posto.

Pokazatelji profitabilnosti su pogoršani, a ostvaren je neto gubitak u visini 28,9 milijuna kuna (-1,3 milijuna kuna u 2017.), za koji u Upravi naglašavaju da je rezultat računovodstvenog knjiženja umanjenja vrijednosti zemljišta i zgrada od 27 milijuna kuna.

Ni početak 2019. nije donio poboljšanje u poslovanju: u prvom tromjesečju ostvaren je gubitak od 1,6 milijuna kuna, za razliku od 1,2 milijuna kuna dobiti u istom lanjskom razdoblju. Terminal Škrljevo, u koji je uloženo oko 200 milijuna kuna, od ožujka ove godine u potpunosti je u uporabi. Kompanija nije prezadužena, no dioničari nemaju čime biti zadovoljni jer je poslovanje već dugi niz godina u silaznom trendu unatoč velikoj dokapitalizaciji provedenoj 2015.

LUKA PLOČE

Grupa Luka Ploče u 2018. je ostvarila poslovne prihode u iznosu od 213 milijuna kuna, što je 11,4 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ukupno je prekrcano 3,15 milijuna tona robe, što je 1 posto manje u odnosu na 2017., a ponajviše je rezultat pada u prekrcaju tekućih tereta.

Dok je prekrcaj robe kod generalnih i rasutih tereta rastao, prekrcaj tekućih tereta u 2018. bio je 37 posto manji u usporedbi sa 2017.; glavni razlog pada prekrcaja je havarija na brodoprivezu za tekuće terete, što je rezultiralo nemogućnošću prihvata brodova s tekućim teretima u razdoblju od kolovoza do početka studenog.

Profitabilnost iskazana kroz operativnu dobit i EBITDA su pale, no računovodstvena neto dobit u 2018. veća je i iznosi 3,2 milijuna kuna (u 2017. je iznosila samo 1,3 milijuna kuna kao rezultat knjiženja negativnih tečajnih razlika od 7,8 milijuna kuna). Kompanija je izrazito nisko zadužena.

Ovaj je godina počela neuobičajeno dobro: prihodi od djelatnosti u prvom tromjesečju porasli su 32 posto, a ukupni prihodi od prodaje 74 posto u odnosu na isto razdoblje 2018. Profitabilnost je time uvelike porasla te je neto dobit iznosila 5,1 milijun kuna (0,6 milijuna kuna u prvom kvartalu 2017.).

Od 1. veljače 2019. Luka Ploče ima novu upravu, a početkom godine investicijska javnost obaviještena je da je Energia naturalis d.o.o. prešla prag od 25 posto temeljnog kapitala u Luci Ploče d.d. i da je prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava nastala obveza za objavu ponude za preuzimanje. No, ta ponuda još nije objavljena, a u revizorskom izvješću stoji napomena da je ponuđač (Energia naturalis) u obvezi pribavljanja posebne suglasnosti Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) te da stoga postoji mogućnosti da ponuda za preuzimanje ne bude objavljena ako ponuđač ne ishodi takvu suglasnost.

JADROAGENT

Međunarodna pomorska i prometna agencija Jadroagent u 2018. ostvarila je 39 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je 5 posto više u odnosu na 2017. Sporiji rast rashoda rezultirao je rastom profitabilnosti te je ostvarena neto dobit iznosila 7,7 milijuna kuna (5,4 milijuna kuna u 2017.), čime je zaključena još jedna u nizu uspješnih poslovnih godina za Jadroagent.

I 2019. počela je dobro: u prvom tromjesečju ostvaren je rast ukupnih prihoda od 14 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a s obziromna to da su ukupni rashodi bili viši samo 1 posto, bruto dobit prvog tromjesečja iznosi 2,4 milijuna kuna i gotovo je dvostruko veća od prošlogodišnje u istom razdoblju.

Kompanija je nisko zadužena i kontinuirano isplaćuje visoku dividendu. Ove je godine dioničarima već isplaćeno 84 kune dividende (uključujući predujam), što na trenutnu cijenu dionice daje dividendni prinos malo iznad 8 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:25