Nova naftna polja

Crodux i ostali ulažu 80 milijuna eura, ne zna se koliko se nafte očekuje

Dosada je u našim panonskim nalazištima iscrpljeno milijardu i 300 milijuna barela nafte
Ivan Čermak
 Željko Puhovski / Hanza Media

Ako potpišu ugovore o dodijeljenim im koncesijama za šest istraživačkih polja mogućih nalazišta nafte i plina u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, INA, Crodux, kanadski Vermilion i američki Aspect uložiti će ukupno oko 80 milijuna eura u istraživanje na tim poljima, najavio je jučer predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan.

- U svojim su se ponudama zainteresirani koncesionari obvezali u pripreme istraživanja uložiti ukupno oko 78 milijuna kuna – naveo je Krpan, dodavši kako AZU nema procjene kolike bi se količine nafte i plina mogle dobiti iz šest novih istraživačkih polja.

Spomenuta istraživačka polja nalaze se u Zagrebačkoj (polja SA-06 i SA-11), Sisačko-moslavačkoj (SA-12,SA-07), Karlovačkoj (SA-11, SA-12), Krapinsko-zagorskoj (SZH-01) i Osječko-baranjskoj županiji, u kojoj je polje DR-03. Spomenuta istraživanja mogla bi početi nagodinu te potrajati pet godina.

Komentirajući ponude zainteresiranih koncesionara, Krpan je podsjetio da se na dijelovima četiri od šest spomenutih polja već rade istraživanja, odnosno utvrđena su nalazišta nafte i plina koja se i iskorištavaju. Dosada, dodao je, nije bilo istraživanja i iskorištavanja nafte i plina na poljima SA-11 i SA-12 u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

U AZU su izrazili očekivanje kako će INA, Crodux, Vermilion i Aspect na dodijeljenim im poljima napraviti 25 bušotina. U prilog pozitivnim ishodima istraživanja na novim poljima, u Agenciji navode nedavno pronađena nalazišta plina u Ceriću i Berku kod Vinkovaca te Sjeverovcu u Podravini.

Za istraživanja u blizini Cerića, Berka i Sjeverovca, INI i Vermilionu koncesije su dodijeljene 2015., na prethodnom natječaju AZU za polja u središnjem i istočnom dijelu države.

- Dosada je u panonskim nalazištima na području naše države ukupno iscrpljeno milijardu i 300 milijuna barela nafte. To nisu male količine, to je respektabilna brojka ne samo u europskim, nego i u svjetskim okvirima te upućuje na potrebu daljnjih istraživanja u našem panonskom bazenu – upozorio je Marijan Krpan, upozorivši kako će se s budućim koncesionarima ugovarati, kako je kazao, za državu puno povoljniji uvjeti podjele dobivenih količina nafte i plina na nalazištima, nego što je bio slučaj u prošlosti.

Od ponuđača, otkrio je predsjednik Uprave AZU-a, država je, prije svega, tražila korištenje 3D seizmičke tehnologije i obradu tako dobivenih podataka. Dok su INA i Vermilion već poznati koncesionari na istraživačkim poljima, novi 'igrači' su Crodux u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka i Aspect čiju je ponudu Krpan istaknuo kao dokaz da je natječaj dobro pripremljen i proveden.

Ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić izrazio je zadovoljstvo interesom inozemnih investitora za istraživanje nafte i plina u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, poručivši kako država zasad nema namjeru ponovo ponuditi istraživačka polja na Jadranu. S druge strane, ministar Ćorić dodao je kako Vlada pozorno prati ishode istraživanja mogućih nalazišta nafte i plina u crnogorskom primorju.

- Ako istraživanja u crnogorskom primorju pokažu zanimljive ishode u pogledu mogućih nalazišta nafte i plina, a neke informacije već postoje u tom smjeru, vjerujem da i Republika Hrvatska može ponovo razmotriti ponudu investitorima za istraživanja na južnom dijelu Jadrana – naznačio je minisar Ćorić.

Osvrnuvši se na najnovija nagađanja o provedbi projekta LNG terminala za ukapljeni plin u Omišlju na Krku, ministar Ćorić odbacio je kao neutemeljene tvrdnje o prijavi građevinske inspekcije protiv nositelja projekta za navodne nelegalnosti. Kad su u pitanju pregovori s mađarskom Vladom o ulaganju u LNG terminal na Krku, ministar energetike i zaštite okoliša naznačio je kako nema pomaka u tim pregovorima u odnosu na stajališta Hrvastke i Mađarske koja su zauzeta prilikom posjete ministra vanjskih poslova i trgovine Petera Szijjarta Zagrebu u svibnju ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:22