Plinofikacija

Čermakov Crodux dobio suglasnost za gradnju plinovoda do Rafinerije nafte Brod

Cilj Croduxovog projekta je plinofikacija Rafinerije nafte Brod, koja bi trebala dovesti do poboljšanja kvalitete zraka
Ivan Čermak
 Željko Puhovski / Hanza Media

Tvrtka Crodux plin bivšeg generala i poduzetnika Ivana Čermaka, dobila je krajem travnja suglasnost za izgradnju i pogon izravnog plinovoda od MRS Slobodnica do granice Bosne i Hercegovine, kratko stoji u priopćenju za javnost Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) s 10. sjednice Upravnog vijeća.

Cilj Croduxovog projekta je plinofikacija Rafinerije nafte Brod, koja bi, kako se tvrdi, trebala dovesti do poboljšanja kvalitete zraka u Slavonskom i Bosanskom Brodu. Detalji HERA-inog rješenja Crodux plinu nisu objavljeni, no, kako piše portal energetika-net, Agencija se pri donošenju odluke rukovodila Kriterijima za izdavanje suglasnosti za izgradnju i pogon izravnog plinovoda iz 2017. u kojima stoji da agencija odluku može donijeti na zahtjev opskrbljivača koji želi plinom opskrbiti krajnjeg kupca, kojem je Zakonom o tržištu plina odbijeno pravo na pristup plinskom sustavu, odnos mreži proizvodnih plinovoda.

Na takav plinovod može biti priključen samo krajnji kupac, koji i podmiruje trošak gradnje plinovoda, što mu ne može biti zaračunato u transportnoj tarifi. Plinovod mora biti napravljen u skladu s tehničkim kriterijima i propisima koji uređuju prostorno uređenje i ne smije ugrožavati sigurnost opskrbe i transportnog sustava, stoji u kriterijima.

Isprva nije bilo predviđeno da Crodux radi vlastiti izravni plinovod do RN Brod, već je Vlada odredila da se za plinofikaciju pokuša iskoristiti stari produktovod, što nije završilo dobro. Novi Croduxov projekt je svojevrsni epilog događanja od prije više od mjesec dana, točnije 28. ožujka kada je ista tvrtka radila na ispitivanju stanja produktovoda od Slobodnice do Rafinerije nafte Brod, koji je odlukom Vlade iz siječnja trebao služiti za izravnu opskrbu rafinerije plinom. a koji bi im u ekskluzivnom, desetogodišnjem ugovoru trebao isporučivati Crodux. Prilikom tlačne probe 23 godine starog produktovoda je došlo do njegovog puknuća i izlijevanje određene količine ugljikovodika u tlo, što je odmah i sanirano.

Dva dana nakon tog ekološkog incidenta voda u Slavonskom Brodu za 90.000 stanovnika nije bila za piće jer je onečišćena ugljikovodicima. Zašto, nije poznato, a mjesto puknuća produktovoda bilo je 2,6 kilometara udaljeno od najbližeg zdenca.

Crodux je u više navrata odbacivao odgovornost za incident tvrdeći da je u tlo iscurilo 200 litara benzina koji kvalitetom odgovara onom iz 1990. koji nije pronađen u uzorcima pitke vode. Uzrocima onečišćenja počeo se odmah nakon incidenta baviti DORH, ali mjesec i više dana nakon toga javnosti niti stanovnicima nije rečeno što je prema istrazi policije dovelo do onečišćenja pitke vode kakvo nije zabilježeno u novijoj povijesti Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:11