Nametnuti dug?

Čeka se presuda o dugu Splita od 53 milijuna eura: 'Obavijestite me ako se nagodite'

Ako se u međuvremenu nagodite, obavijestite me, poručio je sudac Vladić stranama u sporu
Spaladium
 Tom Dubravec / Hanza Media

Na zagrebačkom Trgovačkom sudu jučer je zaključena glavna rasprava u sporu u kojem grad Split traži poništenje odluke Stalnog arbitražnog sudišta Hrvatske gospodarske komore kojom je splitskoj gradskoj upravi nametnut dug od 53 milijuna eura prema UniCredit Zagrebačkoj i ERSTE banci nastao prilikom gradnje Spaladium Centra.

Objavivši zaključenje glavne rasprave, sudac Ivan Vladić najavio je objavljivanje presude 26. studenog ove godine.

- Ako se u međuvremenu nagodite, obavijestite me – poručio je sudac Vladić odvjetnicima strana u sporu.

Strane u sporu su, s jedne strane, grad Split, kojeg zastupa odvjetnik Kruno Peronja, i, s druge strane, UniCredit Zagrebačka banka, ERSTE Grupa i tvrtka u stečaju Sportski grad TPN kao protivnici zahtjeva splitske gradske uprave o poništenju pravorijeka arbitraže HGK.

Riječ je o arbitražnom pravorijeku od 28. studenog 2016. kojim je poništen ugovor o javno-privatnom partnerstvu između grada Splita i tvrtke Sportski grad TPN pod nazivom 'Projekt Športsko-poslovnog kompleksa LORA u Splitu' zaključenog 4. rujna 2007.

Podsjetimo, spomenuti ugovor o JPP-u zacrtao je izgradnju Spaladium Arene, poslovnog tornja, garaže i trgovačkog centra, ali je, zbog poslovnih problema osnivača tvrtke Sportski grad TPN-a, izgrađena samo Arena. Osnivači Sportskog grada TPN-a bili su Konstruktor, Dalekovod i Institut IGH, a sva tri su završila u predstečajnoj nagodbi ili stečaju.

Arbitražno vijeće HGK, u drugom koraku spomenute odluke, prenijelo je dugovanja Sportskog grada TPN-a prema UniCredit Zagrebačkoj banci i ERSTE banci, koje su kreditirale izgradnju Spaladium Arene, na grad Split. Prema arbitražnom pravorijeku, Split bi dvjema bankama trebao isplatiti 53 milijuna eura s pripadajućim kamatama. Za splitsku gradsku upravu takvo je rješenje neprihvatljivo jer ugovor o JPP-u nije potpisala s poslovnim bankama već s tvrtkom Sportski grad TPN.

Budući da ugovor o JPP-u sadrži i odredbe o mogućoj arbitraži, poslovne banke, prema stajalištu grada Splita, nisu se mogle pojaviti ni kao stranke u arbitražnom postupku pred HGK. No, spomenuta arbitraža pokrenuta je upravo na zahtjev banaka, koje su se pozvale na arbitražnu klauzulu u dodacima ugovoru o JPP-u, dok su grad Split i Sportski grad TPN u arbitraži bili tuženi.

U svakom slučaju, grad Split podnio je zahtjev za poništenjem rečene arbitražne odluke pred zagrebačkim Trgovačkim sudom 9. ožujka 2017., a prvo ročište uslijedilo je u siječnju 2018.

- Arbitražni pravorijek HGK treba poništiti jer arbitražna klauzula nije prenesena na banke. Da bi bila valjana, arbitražna klauzula mora biti u valjanom propisanom pisanom obliku što propisuje Zakon o arbitraži i što je praksa Vrhovnog suda – kazao nam je odvjetnik Kruno Peronja.

I prije početka jučerašnjeg ročišta kojim je, pokazalo se, zaključena glavna rasprava, sudac Vladić postavio je pitanje moguće vansudske nagodbe, no prema kratkim očitovanjima predstavnika banaka, dogovor nije izgledan.

UniCredit Zagrebačku banku na današnjem ročištu zastupao je Tin Težak iz odvjetničkog društva Madirazza i partneri, ERSTE Grupu Damjan Krivić iz odvjetničkog društva Gugić&Kovačić, a tvrtku Sportski grad TPN Vjekoslav Mladineo. Odvjetnicima banaka jučer nije pošlo za rukom unijeti u sudski spis podnesak koji je sudac Vladić odbacio s obrazloženjem da je dostavljen sudu izvan roka.

U pravosudnom dijelu raspetljavanja odnosa oko izgradnje Športsko-poslovnog kompleksa LORA vode se još dva sudska postupka, od kojih je jedan okončan nepravomoćnom sudskom presudom u korist grada Splita, a na štetu tuženog Sportskog grada TPN-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:16