Kreiranje diva

Brazilska kozmetička kuća Natura najavila kupnju britanskog Avona za 3,7 milijardi dolara

AUTOR:

OBJAVLJENO:

23.5.2019. u 12:47

AUTOR:

OBJAVLJENO:

23.5.2019. u 12:47

FILE PHOTO: The Avon Products headquarters is seen in midtown Manhattan area of New York, June 21, 2013. REUTERS/Brendan McDermid (UNITED STATES - Tags: BUSINESS)/File Photo
Brendan McDermid / REUTERS

Avon

Brazilski proizvođač kozmetike Natura najavio je akviziciju britanskog Avona, utirući put stvaranju globalnog kozmetičkog diva s direktnim pristupom potrošačima.

Prema ponudi Nature, objavljenoj u srijedu, Avon vrijedi 3,7 milijardi dolara. Vrijednost objedinjene kompanije iznosit će približno 11 milijardi dolara, prema priopćenju.

Kompanija nastala spajanjem Avona i Nature imat će više od 6,3 milijuna konzultanata i akvizitera i 3.200 trgovina u 100 zemalja.

Kupnjom britanske tvrtke s tradicijom dugom 133 godine brazilski kozmetički div, najpoznatiji u Latinskoj Americi, proširit će globalni doseg. U njegovom je vlasništvu i australski Aesop, a 2017. godine kupili su i Body Shop, dotada u sastavu grupe L'Oreal. Za tu su akviziciju prema nekim procjenama izdvojili milijardu eura.

Avon je osnovan 1886. godine u SAD-u i bio je pionir prodaje kozmetike od vrata do vrata. U zadnje vrijeme nastojali su modernizirati prodaju, budući da je prodaja 'od vrata do vrata' zapala u krizu u vrijeme procvata prodaje putem Interneta.

Godine 2016. odlučili su preseliti sjedište iz New Yorka u Veliku Britaniju i ukinuti 2.500 radnih mjesta širom svijeta u sklopu temeljitog programa preustroja. Ujedno su prodali američku podružnicu investicijskom fondu Cerberusu.

Analitičari Brasil Plurala smatraju da Natura najnovijom akvizicijom gradi status globalnog brenda, upozoravajući da će morati značajno uložiti u Avonovo poslovanje u Brazilu.