Napokon kupac

Bogata njemačka obitelj kupila slavnu opatijsku hotelsku kuću

Izvori bliski prodavateljima kažu da iza Gitone Adriatica stoji obitelj Lürssen koja gradi jahte, a počela se širiti na hotelski biznis u Beču
Liburnia riviera hoteli
 HANZA MEDIA

Nakon nekoliko godina ustrajne potrage i pregovora, četiri kompanije koje su bile većinski vlasnici Liburnia Riviera Hotela objavile su jučer da su napokon pronašle kupca i potpisale ugovor o prodaji 53,94 posto dionica.

Četiri tvrtke

Iznos nije objavljen. Prema izjavi Darka Ostoje, jednog od suvlasnika kompanija koje su prodale udjele (SNH Alfa, Beta, Gama i SN Pectinatus, nastalih iz SN Holdinga), cijenom su zadovoljni, a krajnji vlasnik opatijske hotelske kuće sada je bogata njemačka obitelj Lürssen iz Bremena koja drži jedno od vodećih svjetskih brodogradilišta za luksuzne jahte.

LRH je formalno preuzet preko hrvatske tvrtke Gitone Adriatic, posebno osnovane za tu transakciju, a sada nastupa njena obveza preuzimanja ostalih dionica. Prema podacima objavljenima jučer na Zagrebačkoj burzi, ta je tvrtka vlasnički povezana s austrijskom tvrtkom Gitone Beteiligungsverwaltungs i privatnom zakladom Holster. Izvori bliski prodavateljima kažu da iza njih stoje članovi obitelj Lürssen koja je nedavno počela svoj portfelj širiti na hotelski biznis u Beču, a ovo im je prvo ulaganje u Hrvatskoj.

Opatija, 200910.
Darko Ostoja kao vecinski vlasnik danas je i sluzbeno preuzeo upravljanje LRH (Liburnija Rivijera Hoteli). Snimljen ispred hotela Ambasador u kojem je odrzana konstituirajuca skupstina i prva sjednica nadzornog odbora.
Foto: Tea Cimas / Cropix
Tea Cimaš / CROPIX
Darko Ostoja

Ostoja i ekipa su preuzeli LRH 2010. godine, a najznačajniji njihovi zahvati u opatijski portfelj bili su rekonstrukcije hotela Kvarner, Ambasador i Palace-Bellevue te gradnja hotela u Ičićima, u što su uložili, zbraja Ostoja, više od 850 milijuna kuna. Do preuzimanja Liburnije prije devet godina došlo je nakon niza kontroverzi i dugog natezanja s državom oko vlasništva, na koje su polagali pravo od vremena kuponske privatizacije. U sklopu priprema za prodaju je SN Holding i razgrađen na nekoliko kompanija, što je bila posljedica poslovnog razlaza dugogodišnjih partnera, Darka Ostoje i Ksenije Juhn Bojađijev.

Udjel Opatije

Suvlasnik Liburnia Riviera Hotela je također Grad Opatija preko tvrtke Nova Liburnija, koja drži 25 posto plus jednu dionicu LRH, a dionice drže i općine Matulji, Mošćenička Draga i Lovran. Od 2016. godine je u vlasništvo LRH ušao i AZ mirovinski fond koji drži gotovo osam posto. Novi većinski vlasnici opatijskih hotela, obitelj Lürssen, sjedište kompanije imaju u Bremenu i primarno se bave brodogradnjom na nekoliko lokacija u Njemačkoj, s tradicijom dugom 140 godina. Na njihovoj internetskoj stranici se navodi da, među ostalim, grade i ratne brodove. Ostoja kaže kako s predstavnicima obitelji Lürssen nije izravno kontaktirao ni on niti drugi suvlasnici vezano uz prodaju Liburnia Riviera Hotela, a na naše pitanje kako je došlo do tog preuzimanja, odgovara da su im se kupci javili preko odvjetnika, jer je odavno poznato da prodaju većinski paket.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:02