Podaci HNB-a

Banke u Hrvatskoj ostvarile bruto dobit od 5,25 milijardi kuna, dvostruko više nego lani

Podaci HNB-a za prvih devet mjeseci ove godine odnose se na 23 banke
Zgrada Hrvatske narodne banke
 Goran Mehkek / CROPIX

Banke u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci ove godine ostvarile su dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 5,25 milijardi kuna, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani, pokazuju u utorak objavljeni podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Naime, dobit i profitabilnost banaka prošle su godine bile pod pritiskom povećanih troškova rezervacija zbog Agrokora, pa im je u devet mjeseci 2017. godine ukupna bruto dobit iznosila 2,63 milijarde kuna, što je bilo oko 47 posto manje nego u razdoblju siječanj-rujan 2016. godine.

Podaci HNB-a za prvih devet mjeseci ove godine odnose se na 23 banke, što je tri manje nego u istom razdoblju lani. Naime, 30. ožujka 2018. otvoren je stečajni postupak nad Tesla štednom bankom, a dvije su banke otišle u redovnu (dobrovoljnu) likvidaciju - krajem 2017. godine Štedbanka i u prvoj polovini ove godine Primorska banka.

Dobit uvećana za 99,7 posto

Usporedba podataka HNB-a na kraju prvih devet mjeseci ove i prošle godine pokazuje da je dobit banaka prije oporezivanja povećana za 99,7 posto, odnosno za 2,62 milijarde kuna.

Od ukupno 23 banke, s gubitkom je u prvih devet mjeseci poslovalo šest banaka, a njihov ukupni gubitak iznosi 52,5 milijuna kuna. Od toga se gotovo polovina, odnosno 22 milijuna kuna, odnosi na Veneto banku, koja je u listopadu ove godine pripojena Privrednoj banci Zagreb (PBZ).

PBZ je, pak, druga banka po visini bruto dobiti i, uz Zagrebačku banku, jedina banka s više od milijardu kuna dobiti u razdoblju siječanj-rujan ove godine.

Najviše zaradila ZABA

Naime, najveću je dobit prije poreza u prvih devet mjeseci ostvarila Zagrebačka banka, 1,7 milijardi kuna, a slijedi PBZ s bruto dobiti od 1,1 milijardu kuna.

U usporedi s istim lanjskim razdobljem bruto dobit PBZ-a je porasla za 211,8 milijuna kuna ili za 23,1 posto, dok Zagrebačka banka bilježi snažan rast bruto dobiti, za čak 189,6 posto ili za 1,1 milijardu kuna. Inače, Zagrebačka je banka početkom lipnja ove godine pripojila Prvu stambenu štedionicu.

Nakon Zagrebačke banke i PBZ-a, po visini bruto dobiti u prvih devet mjeseci slijedi Erste & Steiermaerkische banka s 904,9 milijuna kuna, a na četvrtom je mjestu Raiffeisenbank Austria sa 429,5 milijuna kuna. Obje su te banke povećale dobit u odnosu na isto lanjsko razdoblje, Erste za oko 200 milijuna kuna, a RBA za nešto manje od sto milijuna kuna.

Splitska je banka u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila bruto dobit od 364,2 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju lani iskazala gubitak od 76,5 milijuna kuna, a OTP banka Hrvatska bilježi rast dobiti za gotovo 140 milijuna kuna, na 228,9 milijuna kuna na kraju rujna ove godine. Inače, početkom svibnja ove godine OTP banka Hrvatska je stekla 100-postotni udjel u Splitskoj banci, koja je time postala članicom OTP Grupe.

HPB na osmom mjestu

I sedmo mjesto po visini bruto dobiti u prvih devet mjeseci ove godine drži banka u stranom vlasništvu, Addiko Bank s dobiti od gotovo 156 milijuna kuna, a na osmom je banka u domaćem vlasništvu - Hrvatska poštanska banka s bruto dobiti od oko 151 milijun kuna.

Privremeni nerevidirani podaci HNB-a pokazuju i da su četiri stambene štedionice u prvih devet mjeseci ove godine ostvarile ukupnu bruto dobit u iznosu 18,9 milijuna kuna. To je oko 34 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju lani, ali je krajem rujna ove godine bila jedna štedionica manje s obzirom na već spomenuto preuzimanje Prve stambene štedionice od strane Zagrebačke banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:05