Stop novim taksama

Aviokompanije traže odgodu uvođenja novog poreza: 'Koronavirus nam stvara veliki pritisak'

AUTOR:

OBJAVLJENO:

4.3.2020. u 12:55

AUTOR:

OBJAVLJENO:

4.3.2020. u 12:55

February 20, 2020, Hong Kong, China: A flight attendant wearing mask at the arrival hall in the Hong Kong international Airport...More than 621 passengers and crew on the Diamond Princess have so far been infected by the Covid-19 virus which is the biggest cluster outside mainland China. At least 102 Hongkongers brought home early Thursday morning, February 20th, 2020, on chartered flight after quarantined for more than two weeks on board. The ship was carrying 3,700 people in total., Image: 499727406, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: May James / Zuma Press / Profimedia
May James / Zuma Press / Profimedia

Ilustracija

Izvršni direktor Air France-KLM-a Benjamin Smith smatra da bi planove za uvođenje "zelenoga poreza" aviokompanijama trebalo odgoditi zbog utjecaja koronavirusa na zračni promet.

Smith je na konferenciji Airlines4Europe u Bruxellesu održanoj u utorak, rekao da je industrija teško pogođena širenjem virusa, te da bi planirane inicijative za oporezivanje zračnih putovanja trebalo staviti na led, prenosi portal Euractiv.com.

"S obzirom na epidemiju koronavirusa, tražimo od vlada da obustave uvođenje novih taksi. Novi porezi za nas znače dodatni pritisak, na primjer u Francuskoj i Nizozemskoj, "rekao je Smith na konferenciji.

"Zelena naknada" od sedam eura po putovanju trebala bi stupiti na snagu u Nizozemskoj 2021. godine, a predviđene su i dodatne takse za prijevoz tereta. Nizozemska vlada procjenjuje da bi od tih nameta mogla ubrati 200 milijuna eura godišnje.

Čelni čovjek Air France-KLM-a također je rekao da će poremećaji uzrokovani koronavirusom povećati pritisak na konsolidaciju i spajanja u zrakoplovnoj industriji.

"Definitivno vjerujem da će ovo ubrzati konsolidaciju", rekao je Smith, ne naznačivši hoće li ona biti potaknuta bankrotima, spajanjima ili zbog oba ta uzroka.

Rekao je i da će pravi test utjecaja koronavirusa doći uz ljetne rezervacije i cjelovitiju ekonomsku sliku o tome kako zaraza dugoročno utječe na zračna putovanja.

Direktor Ryanaira Michael O’Leary više je optimističan. On smatra da će psihoza oko koronavirusa usporiti posao na nekoliko tjedana, a da će nakon toga "ljudima koronavirus dosaditi". Irac očekuje da će se promet ponovo povećati u svibnju ili lipnju.