Za sve su krivi Kinezi

Apple potvrdio pad prihoda, prvi put od 2002. godine; najslabije se prodaje iPhone

U prvom kvartalu 2019. godine, samo 6,5 milijuna Kineza kupilo iPhone
Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook
 Robert Galbraith / REUTERS

Apple je ovoga tjedna službeno potvrdio da je prihod kompanije pao za 5 posto u prvom kvartalu 2019., dodavši pritom da je u istom periodu prodaja iPhonea, najprodavanijeg uređaja, pala za čak 17 posto. To je prvi pad prihoda i zarade te kompanije od 2002. godine.

iPhone je godinama uspješno prkosio zakonima tržišta; kupci su željno satima čekali u redu ispred poslovnica, samo da među prvima kupe svoj primjerak telefona, a proizvođač je zato neprestano dizao cijenu svojih proizvoda. No, investitori su početkom godine upozorili da će trgovinski sukob SAD-a i Kine 'uzeti svoj danak' i narušiti poslovanje tehnološkog diva. Očekivano, prva na udaru bila je prodaja iPhonea u Kini, koja je u prvom je kvartalu 2019. pala za 30 posto. Prema trenutno dostupnim podacima, Kinezi su u tom periodu kupili samo 6,5 milijuna iPhonea, što je najgori pad prodaje u posljednje dvije godine.

Skromno pojeftinjenje iPhoneovih uređaja u Kini, kojim je uprava Applea pokušala amortizirati troškove carina, nije bio dovoljno da se suprotstave tržišnoj konkurenciji novih, kineskih, proizvođača poput Huaweija i Xiaomija. Izvršni direktor Applea Tim Cook vjeruje da je 'najgore prošlo', da potražnja iPhonea u Kini stabilno raste, a da državnici vode uspješniji dijalog po pitanju trgovine.

No, većina investitora ne očekuje poboljšanje situacije do nove generacije pametnih telefona, one koja će se bazirati na brzoj 5G mreži, a koja se očekuje već 2020. godine. Do tada, investitori se udaljavaju od iPhonea, a više cijene ostale proizvode i usluge koje kompanija nudi. Usluge Apple Pay, Apple Care i Apple Music samo u ovom kvartalu ostvarili su prihod od 11,5 milijardi dolara, što je 16 posto više nego što su ostvarili godinu prije, pa ne čudi da Apple planira dodatno investirati u taj segment.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:28