Prelaze na vojnu opremu

Američki proizvođač oružja obustavlja proizvodnju svog najpoznatijeg proizvoda

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

24.9.2019. u 15:32

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

24.9.2019. u 15:32

, Image: 323445799, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Colt AR-15

Američka tvrtka za proizvodnju oružja, Colt najavila je obustavu proizvodnje svoje poznate puške AR-15 za civilne potrebe.

Riječ je, naime, o najpopularnijem proizvodu ove kompanije, a prema procjenama danas se na tržištu nalazi oko 16 milijuna primjeraka. Umjesto proizvodnje za civilne potrebe, iz tvrke su poručili kako svoju proizvodnju planiraju u potpunosti usmjeriti za potrebe vojske i policije, piše CNBC.

- Mislim da njihova obustava proizvodnje neće imati velikog utjecaja na tržište. Postoji veliki broj malih tvrtki koje proizvode jednako dobre ili kvalitetnije AR-ove za istu ili čak nižu cijenu – pojasnio je voditelj trgovine oružjem, dodavši kako ljudi koji dobro poznaju svijet AR-15 znaju postoje i druge mogućnosti.

Odluka o obustavi proizvodnje za civilne potrebe donesena je uoči sve većeg broja oružanih napada diljem SAD-a.

- Činjenica je da je tijekom posljednjih nekoliko godina na tržištu modernih sportskih pušaka došlo do značajnih viška proizvodnih kapaciteta. S obzirom na ovu razinu proizvodnih kapaciteta, vjerujemo da u doglednoj budućnosti postoji opskrba modernim sportskim puškama – istaknuo je predsjednik uprave i izvršni direktor Colta, Dennis Veilleux.

Inače, Colt je osnovan 1855. godine i ubraja se u najpoznatije svjetske kompanije za proizvodnju oružja, a osim po AR-15 poznati su po proizvodnju Colt Walker, Single Action Army, Colt Pythona i M1911. Ova američka kompanija sa sjedištem u West Hartfordu zapošljava oko 811 ljudi, a prema zadnjim podacima prihod tvrtke iznosio je od 67 milijuna dolara.